Baner

SARAJEVO – Povodom napada na Bošnjake i muslimane u Crnoj Gori, naročito nakon uznemirujućih dešavanja u Pljevljima, javnosti se saopštenjem obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Saopštenje reisu-l-uleme prenosimo u celosti:

“Vesti koje dolaze iz Crne Gore, poruke antimuslimanske mržnje koje se sve češće čuju u susednoj državi, a naročito jučerašnji fizički napad na Bošnjake u Pljevljima, unele su nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ja kao reisu-l-ulema sam zabrinut zbog činjenice da je antimuslimanska i antibošnjačka retorika koja se mesecima toleriše u javnom prostoru počela postajati osnova za nasilne napade organizovanih skupina koje više i ne kriju svoju zločinačku agendu. Brojni muslimani i Bošnjaci iz Crne Gore i okruženja su mi ovim povodom pisali zabrinuti za svoju budućnost. Sve podseća na povratak ideologija koje su devedesetih na ovim prostorima već dovele do zločina i genocida.

Ovim putem apelujem na sve međunarodne institucije da ozbiljno shvate izazove s kojima se Crna Gora susreće, da reaguju na kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i muslimana, kao i drugih manjina, a naročito da ne zanemaruju nacionalističku i ratnohuškačku retoriku koja prijeti da prizove nove zločine na ovim prostorima.

Pozivamo državu Crnu Goru da obezbedi sigurnost svojim građanima muslimanima, kako Bošnjacima tako i svim drugim. Od Srpske pravoslavne crkve očekujemo da se ogradi od islamofobičnih istupa onih koji zvanično nastupaju u njeno ime i tvrde da govore sa pozicija svetosavlja. Na njima je posebna odgovornost za sve što se ovih dana dešava u Crnoj Gori, jer su sami odabrali da budu nosioci tih procesa.

Danas, kada se ponovo proliva nevina krv u Pljevljima, ne mogu se ponašati kao da ih se to ne tiče i da s tim nemaju ništa. Kao ljudi vere najmanje što mogu uraditi je da osude takve postupke i stanu u zaštitu svojih komšija“, stoji u saopštenju reisu-l-uleme Kavazovića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here