BEOGRAD – Poslednjih dana brojke pokazuju sve povoljniju epidemiološku situaciju, ali ne smemo dozvoliti da napravimo korak u nazad i pokenemo lavinu, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Darija Kisić Tepavčević, koja je đacima poželela sretan i bezbedan povratak u škole.

Kisić je ponovila da će se pratiti izostanak đaka iz škole i izrazila zadovoljštvo što se 97 odsto roditelja izjasnilo da želi da im dete ide školu, što je, kako kaže pokazatelj velikog poverenja u državne institucije.

“Kršenje pravila i nepoštovanje mera i discipline moglo bi da pokrene lavinu zato moramo da budemo svi odgovorni i savesni situacije, treba da učinimo sve da povoljno epidemiološko stanje zadržimo”, rekla je Tepavčević za TV Pink i ocenila da je vrsta okupljanja, poput onog estradnog, veoma neodgovorna.

Sve osobe koji planiraju nešto slično da podsećam još jednom da nije dozvoljeno bilo kakvo ponašanje kojim ugrožavate druge, rekla je Tepavčević.

Pandemija, kako kaže, traje duže nego što se prognoziralo i bez obzira što imamo želju da što pre bude kao ranije moramo da budemo strpljivi.

“Ne možemo reći do tada i tada biće izvesno i u narednom periodu moraćemo da živimo sa virusom”, rekla je Kisić Tepavčević i poručila da moramo da podstičemo jedni druge da se nose maske, i da se ponašamo odgovorno.

Apeluje na sve koji se vraćaju u zemlju da se još odgovornije i svesnije ponašaju, odgovrnost mora da bude deo naše strategije.

Osnovno je da se ponašamo tako da ne dozvolim virusu da nađe plodno tlo, rekla je ona.