BEOGRAD – Zamenica direktora Intituta za javno zdravlje dr Darija Kisicć Tepavčevic izjavila je danas da je u procesu validacija testova za brz skrining koronavirusa koji detektuju virus iz pljuvačke.

Kisić Tepavčević rekla je za Tv Prva da je sada velika trka farmaceutskih kuća da naprave test koji je dovoljno validan i brz, i da je to neohodno u borbi sa korona virusom.

Ona je naglasila da su u Srbiji dostupne dve vrste brzih testova – oni koji detektuju antitela, i potreban je duži vremenski period da se stvore antitela da bi bio pozitivan, ali i antigenski, koji mogu da detektuju virus.

“U tom smislu imamo razvijen veliki broj testova koji su komforni jer znamo za serološke testove, za testove na antitela treba krv, a ovde samo bris, i oni su se pokazali prilicno pouzdano i efikasno, kada se uzima uzorak iz pljuvacke. To je verovatno budućnost”, smatra ona.

Dodala je da u ovom momentu imamo na raspolaganju nekoliko vrsta prvenstveno antigenskih testova koji će se validirati narednih dana, kao i da će prvenstveno biti namenjeni populaciji kojoj je potreban skrining – deci, staračkim domovima, vojnim kolektivima, na granični prelazima.

To su sva mesta gde je opasno da virus bude prisutan, naglasila je Kisić Tepavčević.

“U čitavom svetu je to na početku, mi imamo u ovom momentu pet-šest testova i u narednih par dana u toku je validacija za populaciju. Svaki od tih testova koji se koriste za brz skrining ima malu verovatnoću da da lažni negativni rezultat”, ističe Kisić Tepavčević.

Kada je u pitanju vakcina za sezonski grip, Kisić Tepavčević kaže da sledi sezona respiratornih infekcija i uobičajena sezonska vakcinacija protiv gripa, kao da i da će ta vakcina biti dostupna od početka oktobra.

Naglašava da je važno da se najpre vakcinišu oni koji se nalaze u rizičnim grupama.

Kada je u pitanju vakcina protiv korona virusa ona smatra da su “počele kontroverze oko vakcine, a ona još uvek ne postoji”.

Na pitanje da li imamo pretpostavke čiju vakcinu bismo mi mogli da potražujemo, Kisić Tepavcevic naglašava da postoji procedura kada su u pitanju vakcine, i da zemlja porekla nije presudna već bezbednost i efikasnost vakcine.

indeksonline.rs