BEOGRAD – Cilj svih mera je da se svi maksimalno potrudimo da očuvamo i dodatno poboljšamo epidemiološku situaciju, koju smo mukotrpno uspeli da postignemo, a tehnički način sprovođenja nadzora biće do detalja razrađen u narednih dan, dva, rekla je zamenica direktora Instituta “Batut” dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je suština u tome da se svi građani koji ulaze u zemlju u što kraćem vremenu, do 24 sata, jave određenoj zdravstvenoj službi.

Oni koji imaju simptome, bilo da su putovali ili ne, treba odmah da se jave u kovid ambulante, podsetila je Kisić na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Naglasila je da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već da svi mogu, uz poštovanje osnovnih mera, da obavljaju svakodnevne aktivnosti, uz posebnu predostrožnost i osluškivanje sopstvenog zravstvenog stanja.

“To je osnovni koncept da smanjimo verovatnoću da osobe, koje su se možda zarazile na putu, ne šire zarazu dalje”, rekla je Kisić.

Epidemiolog dr Predrag Kon ponovio je da će se nadzor definisati do petka, kako bi svi znali šta treba da rade, ali da je sigurno da će građani na ulazu u zemlju dobijati upozorenja sa obavezom da se jave lekaru.

“Nije pametno govoriti unapred, važno je sačekati proceduru. Sada je već na snazi da se dele upozorenja koja se dele na prelazima, i to bi trebalo intenzivirati upozorenja, nešto će se izmeniti, biće obaveza da se u 24 sata jave u kovid ambulantu i zavod”, rekao je Kon.

indeksonline.rs/Tanjug