BEOGRAD – Građani koji su danas već ušli u Srbiju, pre 18 sati, kada na snagu stupa mera zdravstvenog nadzora, dobili obaveštenja Ministarstva zdravlja, nisu u obavezi da se prijave na portal ezdravlje, ali je savet da i pored toga, izvrše test samoprocene, izjavila je danas zamenica direktora Instituta “Batut” dr Darija Kisić Tepavčević.

Tako mogu da izvrše orijetancionu trijažu, da vide da li su pod povećanim rizikom, i svakako treba da vode računa narednih 10 dana o tome kako se osećaju, navela je Kisić na pres konferenciji.

Osnovni koncept mere je da se građani obaveste o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u zemljama regiona, gde naši građani najviše idu, da bi sagledali rizik, pre svega, po sebe i zdravlje porodice.

“Kaznene odredbe su nešto što ne bi trebalo da bude u prvom planu. Iznova me to iznenađuje – najgora kazna za svakog bi bila da se razboli i da dalje prenosi virus na članove svoje porodice”, rekla je Kisić.

Dodaje da svakako postoje odgovarajuća zakonsta akta, ali da nije akcenat na tome, već na tome da u borbi moramo da budemo solidarni i da delujemo kao jedan tim.

“Cilj mera je da se kontoliše što je moguće više prenošenje virusa. Nadamo se da su se svi građani ponašali odgovorno i savesno, da sebe nisu dovodili u rizik, ali dodatne mere predostrožnosti nije na odmet”, rekla je Kisić.

Ona je istakla da je kod nas situacija povoljnija neću u većini zemalja Evrope, ali i upozorila da to brzo može da se promeni i zato je poštovanje mera neophodno.

indeksonline.rs/Tanjug