BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji još nesigurna, jer je virus prisutan i velika je osetljivost populacije.

“Situacija je povoljnija nego što je bila, ali je malo verovatno da ćemo se spustiti na nulu. Beograd je u jednom danu imao sedam potvrđenih slučajeva, što je najmanje od 1. juna kada je imao četiri novozaražena”, rekao je Kon za TV Pink.

On je naveo da se situacija se stabilizuje, ali da je daleko od toga da možemo da se opustimo.

Govoreći o organizovanju koncerata, on je rekao da je jedna situacija kada se sedi, sluša muzika i nosi maska, a da su pritom slušaoci na udaljenosti jedni od drugih.

“Kod pevanja udaljenost treba da bude veća. Kod jakog pevanja uz glasnu muziku, virus se u vazduhu održava. Tu jedna osoba može da zarazi 15 osoba”, rekao je Kon.

Govoreći o početku školske godine i to što je virus pojavio kod jednog učenika u školi, on je rekao da će virus sigurno ući u škole, da tunema zablude, jer virus niko nije zaustavio.

On je naveo da je ceo razred i učiteljica prešli na onlajn nastavu i da to neće imati posledice po ostale učenike u razredu, jer su deca nosila maske, poštovali ostale mere zaštite.

“Ovo je pokazalo da sistem funkcioniše. Više i energičnije moraju u svemu da učestvuju lokalni zavodi za javno zdravlje. Ovo je situacija koja može da se očekuje u bilo kom odeljenju”, naveo je Kon.

Navodi da ga najviše brinu srednješkolci, koji ne nose maske.

“Kontaktirao sam sa ministrom Šarčevićem. Treba shvatiti mladost, i mora se raditi sa tom decom”, naveo je on.

indeksonline.rs/Tanjug