BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da, ako se i uvede mera samoizolacije za državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva, onda bi u roku od 48 sati oni morali da se testiraju.

Kon je za televiziju Prva rekao da postoje brojna ograničenja za to, što znači da svaki prelaz mora imati sanitarnu inspekciju koja bi izdala rešenje svakom državljaninu Srbije da mora biti u samoizolaciji.

Sada se dele upozorenja na granicama i povratnici su svakako u samoizolaciji, ali bez rešenja, već sa upozorenjem.

“Pri naglom prilivu povratnika doći će do naglog punjenja i zapušenja laboratorija, zato ne možemo tako olako doneti odluku da se testiraju”, rekao je Kon.

On je dodao da je politička odluka da je za ulazak u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu potreban negativan PCR test.

“Jasno je da je samoizolacija nešto što je korisno u smislu sprečavanja prenošenja, to zavisi od procene da li je apsolutno neophodno. Za sada nemamo nikakvu, iako se vratio veliki broj naših ljudi iz Crne Gore. Ja ne očekujem, bez obzira na samozolaciju, da će ta mera biti doneta”, rekao je Kon.

On je dodao da nije nemoguće da na sednici Kriznog štaba bude promenjena odluka i da bude uvedena samoizolacija, a on predlaže da samoizolacija traje 10 dana za najmlađe, kako ne bi išli u školu i vrtiće.

“Preporuka je preporuka, i u okviru nje, ako neko treba da radi i ide na posao, onda je to posebna briga tog čoveka da ne zarazi nekoga na poslu”, naveo je Kon.

On je dodao da u Beogradu ima pet pozitivnih đaka u samoj školi, a tri su otkriveni a da nisu ušli u školu.

“Imamo zaposlene u školi koji su zaraženi, ukupno u Beogradu 12 učenika i još 5 u Srbiji. To se prati”, naveo je Kon.

On je objasnio da je u nadležnosti Ministarstva prosvete zatvaranje škola i da epidemiološka situacija nije ista u svim delovima Srbije.

“Mi ćemo pratiti opštu sistuaciju. Ako se na nekoj teritoriji opšta situacija pogoršava, što obezbeđuje da virus uđe u škole, tada će se preduzeti mere da svi pređu na onlajn”, objasnio je Kon.

On je kazao da se za sada situacija drži pod kontrolom.

“Mi smo uvereni u to treće povećanje, kada bi se desilo neko čudo da svi poštuju mere tog trećeg talasa ne bi bilo”, rekao je Kon.

indeksonline.rs/Tanjug