NOVI PAZAR – Novi Pazar je, uz Beograd, Kragujevac i Zaječar, na poslednjoj sednici Kriznog štaba prepoznat kao jedno od potencijalnih žarišta koronavirusa u narednom periodu. U prethodnih pet dana, koronavirus je potvrđen kod tri osobe od 196 uzetih uzoraka.

“U periodu od 14 dana bilo je više epidemioloških rizika – početak školske godine, veliki broj ljudi koji su letovali i vratili se iz zemalja sa nestabilnom epidemiološkom situacijom, to je oko pet-šest hiljada ljudi, veliki broj kontakata koji se ostvaruje”, izjavio je Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje.

U kućnoj izolaciji je 11 žitelja Novog Pazara, a u proseku jedna osoba dnevno se hospitalizuje.

Analize su pokazale da oko 55 odsto građana ima IGG antitela, što znači da je više od polovine imalo koronavirus ali bez simptoma.

Povećan broj prvih pregleda, situacija zabrinjava

“U kovid ambulanti u Domu zdravlja u Novom Pazaru poslednjih dana se povećao broj prvih pregleda, ali se trenutna epidemiološka situacija, iako zabrinjavajuća, može opisati kao solidna i pod kontrolom”, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Đerlek, koji je donedavno bio koordinator novopazarske Opšte bolnice, kaže za Tanjug da će se tek videti kako će se na zdravstveni sistem odraziti povratak građana iz inostranstva i navodi da se sada dnevno obavlja oko 50 pregleda.

“To je ono što nas zabrinjava…”, istakao je Đerlek i podsetio da je 4. septembra u kovid ambulanti bilo 36 prvih pregleda.

“Broj hospitalizovanih se kreće između četiri i osam u poslednjih 15 dana”, navodi Đerlek.

“To nas opominje i kaže da moramo biti vrlo obazrivi i na dnevnom nivou pratiti stanje”, rekao je Đerlek.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić izjavio je za Tanjug da je juče bio testiran 51 uzorak, od kojih je kod četvoro građana potvrđen kovid-19.

Spahić je istakao da se mere zaštite ne poštuju u dovoljnoj meri i da je povećan broj prvih pregleda i zbog građana koji se vraćaju sa letovanja.

Od početka epidemije u Novom Pazaru je od korone obolelo 1.057 pacijenata.

Tanjug