NOVI SAD – U Srbiji je broj obolelih od korona virusa u gerontološkim centrima i u domovima za stare manji nego u susednim državama, a to govori da se zaštiti života i zdravlja starijih sugrađana pristupalo na odgovoran način, navodi se u saopštenju Pokrajinskog zaštitnika građana povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba.

Ombudsman podseća da je ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana starih u uslovima pandemije izazvana korona virusom.

“Zbog pandemije, osobe starije od 65 godina života bile su suočene sa zabranom kretanja i morale su da menjaju svoj svakodnevni ritam, kako u kućnim, tako i u ustanovama socijalne zaštite. Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman je svestan da je promena svakodnevnog životnog ritma za ovaj deo stanovništva bila izuzetno zahtevna i nimalo laka”, navodi se u saopštenju.

Ombudsman ističe visok stepen solidarnosti i samoorganizacije sa kojim je društvo, tokom pandemije, reagovalo na probleme starijih osoba.

“Pokazalo se još jednom da je solidarnost izuzetno dragocen resurs na koji se kao pojedinci, ali i kao društvo, možemo osloniti u teškim i rizičnim situacijama. U rešavanju brojnih problema sa kojima se suočavaju stariji sugrađani – siromaštvo, nasilje, zanemarivanje, otežano ostvarivanje prava na pomoć i negu drugog lica – potrebna nam je, pored solidarnosti, i odgovornost, pravičnost i efikasnost”, navodi Pokrajinski zaštitnik građana.

Ombudsman poziva nadležne institucije u pokrajini, brojna udruženja i pojedince da se prema starijim osobama odnose sa uvažavanjem, da u rešavanju njihovih problema budu efikasni i odgovorni i da ih, više nego do sada, uključuju u razna zbivanja u zajednici, na način koji čuva njihovo samopoštovanje i doprinosi njihovom pozitivnom samovrednovanju i kvalitetnijem životu.

Skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1991.godine 1.oktobar za Svetski dan starijih osoba, kako bi pažnju javnosti fokusirala na položaj i probleme starijih osoba i važnost dostojanstvenog starenja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u periodu od 2000 do 2050. godine broj starijih osoba će se povećati sa 605 miliona na dve milijarde.

U strukturi stanovništva Srbije osobe starije od 65 godina učestvuju sa 17,4 procenata što stanovništvo čini jednim od najstarijih na svetu.

Demografske projekcije Republičkog zavoda za statistiku govore da će se taj procenat u bućnosti samo povećavati.

indeksonline.rs/Tanjug