BEOGRAD – Maska ne može da naškodi zdravlju dece, kaže imunolog Srđa Janković i dodaje da je maska okosnica preventivnih mera u sprečavanju zaražavanja virusom korona, dok ne stigne vakcina.

Janković navodi da maska možda predstavlja smetnju konforu kod dece, ali da se o tome u ovom momentu ne može govoriti jer ona štiti od opasne zarazne bolesti, koja za neke može biti smrtonosna.

“Maska je svrsishodna, opravdana i neophodna. To je okosnica prevencije zaražavanja od kovid 19. Dok ne budemo imali vakcinu, to je jedino što možemo da radimo da sprečimo obolevanje”, naveo je on za Pink.

Naglašava da struka mora da stane iza nošenja maski u ovom trenutku, jer alternativa tome je puštanje da se virus prenosi u školama, što je “neprihvatljivo i može voditi u katastrofu”.

Napominje da deca najčešće nemaju težu kliničku sliku i nisu ugrožena virusom korona, ali ukoliko zaražavanje bude masovno i među mališanima ima onih koji su rođeni sa lošim imunitetom i mogu biti životno ugroženi.

Za decu koja ne mogu da nose maske iz zdravstvenih razloga, alternativa je vizir, a Janković kaže da su studije pokazale da je zaštita koju pruža vizir manja od maske.

Država je najavila rigorozniju kontrolu i kazne za one koji ne poštuju mere, a Janković navodi da je odlučnija reakcija krenula jer niko ne želi ponovo porast broja zaraženih i obolelih.

“Takođe, želimo da vidimo efekat polaska u školu i da li su preventivne mere dale rezultate”, zaključio je on.