BEOGRAD – Dva učenika koja su nastavu pohađala u istoj grupi u beogradskoj Osnovnoj školi “20. oktobar” pozitivna su na virus korona, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kao što je predviđeno Kriterijumima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, za postupanje u slučaju pojave tog virusa u školama učenici ove grupe će nastavu u narednom periodu pratiti onlajn.

Direktor Osnovne škole “20. oktobar“ Branislav Nedeljković rekao je da su i pre i nakon ovog događaja u školi preduzete sve zaštitne mere u skladu sa uputstvom i preporukama Kriznog štaba.

Nedeljković je precizirao da je jedan učenik u ponedeljak, 7. septembra po povratku iz škole dobio povišenu temperaturu 37,6, nakon čega su ga roditelji sutradan odveli na pregled.

“Preporuka lekara je bila da se stanje učenika prati. Detetu je posle dva dana bilo bolje, ali su ga pre povratka u kolektiv roditelji odveli na testiranje. Test koji je urađen 10. septembra bio je pozitivan,“ rekao je direktor škole.

Nedeljković je kazao da je po dobijanju informacije da je učenik pozitivan na korona virus sprovedena detaljna dezinfekcija prostorije u kojima je boravila grupa, u kojoj je bio pomenuti učenik, kao i da je obavešten i Zavod za biocide koji je izvršio dodatnu dezinfekciju prostorija.

On je dodao i da je o svemu obavestio sve nadležne institucije.

“Škola se pridržava svih propisanih mera zaštite od Kovida 19, uključujući nošenje maski u zatvorenom prostoru, pojačanu higijenu ruku i držanje propisane distance”, rekao je on.

Direktor je rekao da su ispoštovali protokol i o situaciji obavešteni roditelji svih učenika iz iste grupe da prate zdravstveno stanje svoje dece.

U petak,11. septembra učenica iz iste grupe dobila je glavobolju, a narednog dana i povišenu temperaturu (37,8). Roditelji su dete odveli na testiranje i 14. septembra dobili pozitivne rezultate.

Prema rečima direktora, oba deteta su dobrom stanju i bez simptoma a zahvaljujući odgovornosti roditelja nisu se vratila u kolektiv pre testiranja.

Ministarstvo prosvete apeluje na roditelje svih učenika da se pridržavaju preporuka i da ukoliko postoji sumnja da je virus Kovid19 prisutan u njihovim porodicama ili je neko od članova porodice pozitivan, da o tome odmah i bez odlaganja obaveste školu, da ne dolaze u školu u skladu sa preporukama koje su dale nadležne zdravstvene institucije, kao i preduzmu sve propisane mere.

Osim toga, vrlo je važno da informacije koje odeljenjske starešine dobijaju od roditelja budu precizne, jasne i blagovremene.