PODGORICA – Na Trgu nezavisnosti, u centru Podgorice, počeo je oko 19 časova veliko postizborni “patriotski skup” iza kojeg stoji, kako se smatra, DPS predsednika Mila Ðukanovića, koja je poražena na nedavnim parlamentarnim izborima.

Učesnici nose crnogorske zastave, a mogu se videti i zelene zastave, tzv. komitske (Komitskog pokreta 1918. koji se tada protivio tome da se Crna Gora priključi Srbiji).

Uoči početka skupa pevale su se stare crnogorske pesme, palile baklje i pucala pirotehnika. Uzvikivali su-.. Srbija i Crna Gora ne, nema zbora…

Skup se održava pod nazivom “Crna Gora te zove, nemaš izgovor”.

Pojedini su uzvikivali – Daj Tompsona…

I dalje se zvanično ne zna – ko ga organizuje, niti bilo ko “preuzima odgovornost” za taj događaj.

Na skup pozivaju, kako se predstavljaju “Crnogorske patriotske organizacije”, ali nijedna konkretna organizacija, niti partija opozicije, nije navedena kao organizator skupa.

Takođe, policija nije saopštila da li je skup odobren i ko ga je prijavio.

U Podgorici se može čuti da je gradska vlast postavila binu za večerašnji skup.

Inače, u Crnoj Gori je na snazi zabrana okupljanja više od 100 ljudi na otvorenom.

Opozicija je ranije upozorila da bi na skupu moglo biti insceniranih incidenata, da će doći do nerada i ugrožavanja bezbednosti građana, te prebacivanja odgovornosti na njih.

Koalicija za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića oglasila je juče da taj skup nosi velike zdravstvene i bezbednosne rizike, s obzirom da se očekuje namerno izazivanje nereda i nasilja nad učesnicima od strane ubačenih navijačkih grupa iz okruženja.

Opozicija sumnja da je vlast isplanirala da na tom skupu izazove što više incidenata uz korišćenje obeležja Srbije, kao i četničkih i ruskih zastava, a posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista.

indeksonline.rs