BEOGRAD – Industrija video igara u Srbiji donosi godišnje između 50 i 100 miliona dolara, sa jasnom tendencijom rasta koji je prisutan i u svetu, a u Gejming asocijaciji kažu da je Srbija već našla svoje mesto na globalnoj mapi te industrije i da je tokom pandemije korona virusa broj igrača probio sve rekorde.

Istraživanje stručnog udruženja “Bitkom” objavljeno u Berlinu pokazalo je da je kriza izazvana pandemijom korona virusa izazvala pravi “bum” u gejming industriji, jer građani provode više vremena igrajući video igre, a u Srpskoj asocijaciji industrije video igara (SGA) navode da je epidemija donela očekivan rast u broju igara.

Menadžerka SGA Kristina Janković za Tanjug je rekla da je u zavisnosti od meseca, prodaja igara, broj preuzimanja i prodaja konzola skakala na različitim tržištima od 30 odsto do 80 odsto.

I dalje se radi na novim igrama, otvoreno je na desetine radnih mesta u različitim kompanijama, a što se tiče trendova, kaže Janković, kod nas se najviše radi na igrama za mobilne uređaje, jer je to, kako je objasnila, najpogodnije za manje timove, koji još nemaju sredstava za kompleksnije projekte.

Napominje da su se mnogi ljudi prvi put okrenuli igrama u ovom periodu u potrazi za razonodom, ali i učenjem.

Janković je rekla da se u uslovima trenutne krize usled pandemije još jednom pokazalo da je gejming industrija dosta otporna, kako svetska tako i naša, pa je tako, navodi, srećom, imala pozitivan uticaj na nju.

“Broj igrača je bukvalno probio sve rekorde. U zavisnosti od žanra, platforme i meseca koji merimo, porast je između 30 i 80 odsto kao i prodaja platformi i igara, sve je skočilo i u Srbiji u u svetu. Naši studiji prave sve igre za globalno tržište”, rekla je Janković.

Trenutno, u gejming industriji u Srbiji je oko 1.500 ljudi, više od polovine od ukupno 75 članova SGA svake godine zapošljava nove kadrove, čak i sada u doba pandemije.

Navela je da je nedavno pokrenuta i platforma SGA Poslovi u nastojanju da se ljudima olakša traženje posla u gejmingu i to tako što će sve aktuelne pozicije biti izlistane na jednom mestu.

Za one koji tek žele da uđu u ovu industriju, kaže Janković, spremili su i mali vodič Tvoja karijera u gejmingu.

S obzirom na to da su kod nas domaći giganti poput Nordeusa i 3Lateral-a, ali i svetska imena kao što su Ubisoft i Playrix, Janković navodi da se može reći da je industrija video igara u Srbiji već našla svoje mesto na globalnoj mapi.

“Industrija je mlada, mislim da će da raste”, navodi Janković.

Brend menadžer Playrix.rs Dunja Funduk kaže za Tanjug da je gejming industrija imala sreću da ne bude pogođena pandemijom korona virusa.

“Članovi našeg tima mogu u potpunosti da rade od kuće. To je naša kompanija uradila već u martu i do kraja ove godine se nećemo vratiti u kancelarije. Nastavak naših projekata za sada nije ugrožen pandemijom, što smatramo velikom srećom”, rekla je Funduk.

Kaže da je ta kompanija tokom pandemije zaposlila više od 30 ljudi, kao i da se njen tim širi bez obzira na izmenjene uslove u kojima rade.

“Naša matična kuća Playrix beleži jako dobre rezultate kada je u pitanju preuzimanje igara i zarada na tim igrama tako da nismo osetili udar pandemije”, rekla je Funduk.

Napomenula je da za sada u Srbiji postoji nekoliko kompanija koje su u gejmingu postigle značajne uspehe.

“Međutim, i dalje se svaki dan trudimo da razvijemo nove proizvode, da budemo konkurentniji na tržištu. Svaki dan se rade nova istraživanja i počinju novi projekti tako da se zapravo svakodnevno trudimo, kao i ostale kompanije u Srbiji, da se što bolje pozicioniramo na svetskom tržištu”, rekla je Funduk.

Ispričala je da su se svi zaposleni u kompaniji prilagodili novonastalim uslovima i da razvoj projekata teče nesmetano.

“Nastavljamo sa projektima kao da se pandemija nije ni desila”, kaže Funduk i navodi da Playrix i danas postavlja rekorde u poslovanju.

indeksonline.rs/Tanjug