PLJEVLJA – Crnogorski ministar policije Mevludin Nuhodžić rekao je danas da se ozbiljno radi na istragama incidenata u Pljevljima i poručuje da je najveća odgovornost na onima koji su, kako je naveo u saopštenju, nacionalističkim istupima stvorili atmosferu za ono što se događa u Pljevljima.

Zajednički život je svetinja svih nas, naveo je Nuhodžić posle sastanka sa predsednikom opštine Igorom Golubovićem.

“U Pljevljima sam da poručim našim građanima da ozbiljno radimo na istragama i da ćemo upotrebiti sva zakonska sredstva da pronađemo počinioce gnusnih krivičnih dela koja udaraju na temelj Crne Gore. Da naglasim i da istražujemo ima li nalogodavaca. Ali i da ocenim da ih ne mora biti, ako je neko tokom kampanje kontinuirano stvarao atmosferu da se pripadnicima manjina ovo dogodi”, rekao je ministar.

Kaže da na onima koji se zalažu za podizanje spomenika fašistima, kao i na onima koji uzvikuju nacionalističke parole, pevaju nacionalističke pjesme i bodre druge da to čine, leži najveća odgovornost za događanja u Pljevljima, jer za to stvaraju atmosferu.

Navodi da je to “uzročo-poslediča veza, koja se ne može ignorisati ni prikriti neargumentovanim tvrdnjama o navodnim delima tajne policije”.

“Napadi na svakog građanina po osnovu nacije i vere su napadi na multinacionalni i multiverski sklad, što je najveće bogatstvo koje ima Crna Gora i po čemu je prepoznatljiva u regionu i šire”, kazao je Nuhodžić.

Na sastanku u Pljevljima su bili načelnik Centra bezbednosti, predstavnici političkih partija: Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije, kao i sa drugim uglednim Bošnjacima-Muslimanima iz Pljevalja.

Predsednik Odbora Islamske zajednice Pljevlja Muriz Muslić izjavio je da Islamska zajednica ima puno poverenje u državu i državne organe da će svi incidenti biti procesuirani i da će vinovnici odgovarati.

Golubović je rekao, kako je saopšteno, da su na sastancima analizirana sva dešavanja i da je na sastanku garantovana sigurnost svim građanima.

“Tako da nema potrebe da se bilo ko organizuje u delu obezbeđivanja verskih objekata i verskih institucija, već je to državni posao i država će dati sve od sebe da bezbednost svih institucija i svih koji u njima borave ne dođe u pitanje”, naveo je on.

Nuhodžić je kazao da nikome ne sme biti dozvoljeno da ruši ono što je vekovima građeno, da osujeti multietnički sklad, niti da pokoleba poverenje manjinskih naroda u državu.

indeksonline.rs