BEOGRAD – Ministar za rad Zoran Ðorđević izjavio je danas da je predlog za povećanje minimalne zarade od 6,6 odsto vlada dala u skaldu sa trenutnim mogućnostima i da ostaju zacrtani ciljevi u pogledu visine plata i penzija do 2025. godine.

“Nije možda ono što smo očekivali, ali nama ostaje cilj prosečna plata bude 900 evra i penzija 440 evra do 2025. Mi taj plan nećemo menjati verujemo u tako nesto možemo da ostvarimoi ako budemo zajedno radili”, rekao je ministar rada.

Ðorđević je nakon sednice SES-a rekao da je važno da postoji dijalog i da sindikati i poslodavci budu upoznati sa čime država raspolaže i kakvo je stanje u privredi.

“Vlada je sve ono što je radila na transparentan način čcinila i izlazila sa zadacima i ciljevima na realnim osnovama”, rekao je Ðorđević i dodao da su postojale kritike, ali da se ispostavilo da nisu bile opravdane.

Rekao je da postoje razlozi za optimizam da kada prođe kriza Srbija bude među zemljama koje će imati najveći ekonomski zamah.

Zadatak koji je Vlada Srbije postavila je da se bori za građane i nova radna mesta, kazao je on i dodao da je retko čuti da je bilo gde u svetu došlo do povećanja minimalca.

Srbija ima tu mogućnost i ona je na realnim osnovama, naglasio je Ðorđević.

Ministar navodi da se visina minimalca približila za 1.000 dinara minimalnoj potrošačkoj korpi u odnosu na prošlu godinu.

Dodao je da će Ministarstvo rada sutra na sednici SES-a predložiti da cena rada po radnom satu bude 183, 9 dinara i da neoporezivi deo zarade bude 18. 300 dinara.

indeksonline.rs