NOVI PAZAR – Tokom jučerašnjeg dana u Srbiji je registrovano 108 novozaraženih lica od korona virusa, odnosno 50 posto više nego samo 24 sata ranije.

I to na skoro duplo manji broj testiranih, tek 3.082 osobe.

Kako saznaje “Blic”, na današnjem sastanku Kriznog štaba bilo je govora o gradovima u kojima je poslednjih dana došlo do značajnijeg širenja korona virusa.

Iako je u poslednje vreme Beograd istican kao najproblematičniji, ovoga puta su kao potencijalna žarišta istaknuti Kragujevac i Novi Pazar, a u nešto manjoj meri i Zaječar.

U Kraljevu je u subotu zabeleženo sedam novih slučajeva korone, što predstavlja skok broja novoobolelih. Prethodnih 17 dana beleženi samo sporadični slučajevi.To je danas rekao za Tanjug epidemiolog Radovan Čekanac, koji je naveo da je na Infektivnom odeljenju u kraljevačkoj bolnici smešteno četvoro kovid pacijenata.

Čekanac kaže da su, od sedmoro novoobolelih, troje asimptomatski slučajevi.

Đerlek: Zabrinjava Novi Pazar

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek kaže za Tanjug da zabrinjava povećanje pacijenata koji dolaze prvi put u kovid ambulante.

Takođe, Ðerlek navodi i da je to još više zabrinjavajuće jer je i dalje veliki broj građana iz Pazara na letovanju u Crnoj Gori i samim tim očekuje se povećanje kovid pacijenata po njihovom povratku.

Prema njegovim rečima, 4. septembra u Novom Pazaru bilo je 36 prvih pregleda pacijenata u kovid ambulanti, a 11. septembra 50 takvih pacijenata.

“To i nije veliko povećanje, ali svakako takvo da zabrinjava jer se veliki broj ljudi iz Pazara, Tutina, nalazi na letovanju u Crnoj Gori i očekujemo da će se taj broj povećavati”, naveo je Ðerlek.

Kada je u pitanju Tutin, prema rečima državnog sekretara, 4. septembra bila su samo tri pacijenta u kovid ambulanti na prvom pregledu, a već 8. septembra 15 pacijenata.

“To su podaci koji nas upozoravaju da nema opuštanja. Ovo povećanje prvih pregleda u kovid ambulantama koje smo primetili poslednjih dana može da bude zabrinjavajuće”, naglašava Ðerlek.

Kako kaže, za sada nema povećanja hospitalizovanih kovid pacijenata, a trenutno je u bolnici u Novom Pazaru smešteno pet pozitivnih pacijenata.

indeksonline.rs/Tanjug