BEOGRAD – Agencija Srbije za sprečavanje korupcije podnela je danas Prekršajnom sudu u Beogradu zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv sedam političkih subjekata zbog kampanje pred junske poslaničke izbore.

Prekršajne prijave su podnete zbog nedostavljanja izveštaja o troškovima izborne kampanje u propisanom roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Agencije je navela da je rok za dostavljanje izveštaja o troškovima istekao 5. avgusta 2020. godine, te su oni koji nisu ispunili tu zakonsku obavezu, prekršili su odredbe Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Prijave su podnete protiv Stranke demokratske akcije Sandžaka, za izbornu listu “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin”, Stranke pravde i pomirenja Novi Pazar – za izbornu listu “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja -Demokratska partija Makedonaca”, Nove stranke – za izbornu listu “Nek’ maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka”.

Pred sudijom za prekršaje naći će se i Nova Srbija – za izbornu listu “Narodni blok -Velimir Ilić – general Momir Stojanović”, Grupa gradjana “Dosta je bilo – Saša Radulović” za izbornu listu “Suverenisti”, Grupa gradjana “Pokret Levijatan – Živim za Srbiju” (Pavle Bihali), i Grupa gradjana “1 od 5 miliona” (Stefan Pavlović), za izbornu listu pod istim nazivom.

Agencija primenjuje i Član 42. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti koji predvidja da, ukoliko politička stranka ili odgovorno lice u političkom subjektu budu kažnjeni za prekršaj, politički subjekat gubi pravo na dobijanje sredstava iz javnih izvora namenjenih redovnom finansiranju političkog subjekta, u iznosu srazmernom izrečenoj kazni.

indeksonline.rs/Beta