Naslovna Društvo Rasprave o kontroli oružja oživele nakon novih propisa

Rasprave o kontroli oružja oživele nakon novih propisa

indeksonline.rs

OTAVA – Takozvana kontrola oružja je predmet žestoke rasprave u Kanadi više od 30 godina.

Od pucnjave u kojoj je 1989. poginulo 14 studenata Politehničke škole do rasprave koja je ponovo bila žučna ovog proleća, kada je pucnjava u Novoj Škotskoj odnela 23 života.

Vrlo brzo nakon masakra u Novoj Škotskoj kanadska vlada usvojila je zakon C-71, kojim se zabranjuje 1.550 vrsta i modela automatskog oružja u toj zemlji.

Kanađani koji već imaju u svojini neku vrstu zabranjenog oružja imaće dve godine da ispoštuju nove propise.

Nakon što je premijer Dzastin Trudo izjavio da U Kanadi nema koristi od oružja koje je predmet zabrane te poručio: “Nema mesta za takvo oružje”, poslanica je konzervatine partije Misel Rempel Garner za Si Bi Es rekla da postoji parlamentarna peticija koja poziva Trudoa da odmah ukine “šemu oduzimanja oružja”, nazivajući je “nedemokratskom, nametnutom bez rasprave tokom pandemije, dok je parlament bio raspusten”.

Takođe, ona tvrdi da ta odluka predstavlja direktan napad na demokratiju.

“Peticija je overena sa više od 230.000 potpisa. Kanađani se pitaju zašto je vlada odlučila da oduzme legalno vatreno oružje tokom obustave rada parlamenta”, rekla je Rempel Garner u intervjuu.

Umesto zabrane oružja, ona želi da vlada suzbije krijumčarenje oružja iz Sjedinjenih Država.

“Kada pricamo o sprečavanju nasilja u u Kanadi, moramo pogledati odakle potiče vatreno oružje koje se koristi u nasilnim zločinima, a znamo da velika većina stize ilegalno i uglavnom se švercuje iz Sjedinjenih Država”, kazala je Rempel Garner.

Nije, međutim, iznenađujuće što je Hajdi Ratjen, koja preživela masakr u Politehnickoj skoli 1989. godine i nakon toga postala aktivista za kontrolu oružja, odmah izašla u javnost podržavajući zakon C-71.

“Ne postoji legitimno opravdanje za dopuštanje te vrste moći u rukama običnih civila. Ovo oružje pripada vojsci. To je ratno oružje”, rekla je Ratjen navodeci da je nakon masakra u Politehnickoj skoli više od 500 000 studenata potpisalo peticiju.

“Ali opet, peticije su jedno. Mislim da je ono što je zaista važno to što javnost želi. Većina Kanađana podržava zabranu ovog oružja. Mislim da je liberalna vlada postupila demokratski kad je donela ovaj zakon”, zaključila je Ratjen.