BEOGRAD – Član Kriznog štaba, epidemiolog, Predrag Kon ocenio je danas da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji prihvatiljiva i da se može jedino racionalno očuvati i istovremeno upozorio da je boravak naših građana u Crnoj Gori u ovom trenutku ozbiljan i veliki rizik.

Kon je na konferenciji za novinare Kriznog štaba ukazao i da se sve češća slavlja, muzička dešavanja i druga okupljanja u našoj zemlji dešavaju u isto vreme kada drastično raste broj obolelih u Evropi.

””Ugostitelji ne razumeju da je neophodno i preko njihovog angažovanja da se smanji način prenošenja. To možda zvuči preterano, ali nije ako se razmišlja unapred šta donosi naglo povećanje u budućnosti””, rekao je Kon.

Bezbednije je, kaže, trenutno biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske nego biti na nekim mestima gde je maksimalno prenošenje, na nekoj zabavi u Crnoj Gori…

Naglasio je da nas je do trenutne epidemijske situacije dovela disciplina i da dok se smanjuje broj zaraženih nije pametno i mudro hrliti jedni drugima u zagrljaj jer bi, kako kaže, to dovelo do toga da ponovo počnu da se pune bolnice.

Istakao je da dostignuto treba održati i da mere koje su danas donete služe da što je više moguće zadrže virus od ulaska u Srbiju.

””Da se svi građani posle letovanja ponašaju kako doliči u ovakvoj situaciji, da razumeju da možda nose virus, a da toga nisu svesni. Nadzor koji se bude primenjivao od petka tek će se definisitati, ali podrazumeva ogromnu saradnju naših građana koji su se vratili sa odmora””, rekao je Kon.

Dodao je da su i za sve druge uočene rizike pokušana da se nađu rešenja, te da se odlažu razne situacije koje su potencijalni rizik za prenošenje infekcije kao što su sajamske aktivnosti.

“Nisu to lake odluke, ali sve radimo zbog očuvanja zdravlja naših građana. Moramo da imamo saradnju, da pomognemo jedni drugima, ponovo je solidarnost na prvom mestu”, kazao je Kon.

Ocenio je da nema ničeg značajnijeg nego sačuvati se od trećeg porasta obolelih od Kovida 19 i naglasio da se ne sme dozvoliti ponovo punjenje bolnica kovid pacijentima.

“Imamo dva KBC koja su delimično angažovana za kovid pacijente, ne smemo dozvoliti da se sve ponovo proširi na ostale bolnice i da pacijenti ne mogu da dođu do svojih lekara zbog drugih bolesti. Zato je solidarnost neophodna, kao i to da se nađe način da se kontrola sprovodi kako kod je moguće i što je više moguće”, naveo je Kon.

indeksonline.rs/Tanjug