BEOGRAD/HAG – U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, policijski general Obrad Stevanović negirao je da u MUP Srbije, tokom rata u Hrvatskoj i BiH, zvanično postojala jedinica “crvene beretke”.

Stanišić (70), tadašnji načelnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije i Simatović (70), glavni Službin operativac, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana, 1991-95. godine.

Po optužnici, zločine su počinile “crvene beretke”, kao jedinice MUP Srbije, ;Srpska dobrovoljačka garda Željka Ražnatovića-Arkana i “Škorpioni”.

“Nije mi poznata nijedna jedinica u Srbiji i van Srbije da ima zvanično ime ‘crvene beretke’. Neke jedinice i paravojne formacije same su sebi davale to ime”, posvedočio je general Obradović.

Svedok je tako prokomentarisao predočene dokumente Vojske Republike Srpske iz 1993. i 1994.godine u kojem se opisuju problemi koje “crvene beretke MUP Srbije” prave u Istočnoj Bosni.

“Utisak je da su se paravojne formacije lažno predstavljale kao MUP Srbije radi privilegija”, kazao je Stevanović, koji je tada bio pomoćnik načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije.

Stevanović je tvrdio da, dok je on bio komandant Štaba MUP Srbije u Bajinoj Bašti, koji je početkom 1993. godine vodio operaciju srpske policije u Istočnoj Bosni, u tom gradu nije postojao štab “crvenih beretki” SDB Srbije, kao što je pisalo u dokumentima VRS.

Na sugestiju Stanišićevog branioca Vejna Džordaša (Wayne Jordash), svedok je potvrdio da “nikada nije čuo” da su oficiri “crvenih beretki” Radojica Božović i Vaso Mijović bili “pod komandom i kontrolom Jovice Stanišića”.

Stevanović je, medjutim, ostao pri iskazu da su Mijović i Božović bili “instruktori” koji su, početkom 1993.godine na Tari, obučavali policajce pod njegovom komandom pre nego što su oni upućeni na ratište u BiH.

Svedok je ponovio da ga je sa Mijovićem tada upoznao drugooptuženi Simatović, ali je rekao da veruje da se Mijović, u leto 1993.godine, “samotitulisao” kada se, po dokumentima, u Istočnoj Bosni predstavljao kao “major SDB Srbije”.

“Takav čin nije u MUP Srbije postojao do 1996. ili ’97. godine”, kazao je Stevanović.

General Stevanović, koji je sa svojim policajcima u leto 1995. delovao i u okolini Banjaluke, opovrgavao je i navod iz dokumenta VRS da su jedinice “Škorpioni”, “Kajman” i “Plavi” na tom ternu bile u sastavu MUP Srbije, odnosno SDB.

Tužioci će sutra nastaviti unakrsno ispitivanje svedoka.

indeksonline.rs/Beta