BEOGRAD – Direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti dr Goran Stevanović izjavio je danas, posle sastanka ministra zdravlja Zatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, da manji broj pacijenata od korona virusa ne znači pobedu već predah koji, kaže, treba maksimalno iskoristiti za pripremu za mogući sledeći talas.

Stevanović je novinarima rekao da je broj pacijenata koji se javlja za prve preglede “stabilan” i relativno prihvatljiv u ovom vremenskom periodu.

Prema njegovim rečima, na Infektivnoj klinici taj broj je manji od 100 što, kaže, dobar rezultat i pokazuje efikasnost mera i njihovo poštovanje.

Ono što jeste opasnost, navodi Stevanović, to je da se permanentno pojavljuju pacijetni koji imaju pridružene bolesti, ali i oni koji ih nemaju sa teškim kliničkim slikama.

Tu su i pacijenti koji se nedeljama leče u bolnicama i još uvek traje borba za njihov život.

“Neki od njh su na veštačkoj ventilaciji, neki su na invazivnoj, i to govori u prlog tome da ovo nije pobeda već predah, odnosno jedno malo zatišje koje moramo da iskorsitimo za pripremu za neki sledeći talas. Da li će se on javiti najviše zavisi od nas i poštovanja protivpandemijskih mera”, naveo je Stevanović.

Navodeći da počinje školska godina, da će se studenti vratiti, Stevanović kaže da bi sva druga okupljanja koja nisu neophodna trebalo odložiti, ne samo zbog sankcija, već i zbog naše svesti da tako štitimo sebe i druge.

“Mere su od jula dale rezultat i smanjenje broja obolelih. Ako striktno poštujemo mere uspešno ćemo lečiti pacijente sa kovidom, ali i one koji već nedeljama i mesecima čekaju na dijagnostičke i terapijske procedure”, istakao je Stevanović.