NOVI PAZAR – Novopazarski radio Sto plus objavio je danas da od ;Kliničkog centra u Kragujevcu nije dobio podatke o broju osoba iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina koje su hospitalizovane i preminule od infekcije korona virusom u toj zdravstvenoj ustanovi.

Radio je 26. avgusta na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražio podatke o ukupnom broju pacijenata koje su zdravstvene ustanove iz tih gradova transportovale za Kragujevac od 1. aprila, kao i koliko je njih preminulo u Kliničkom centru u tom gradu.

Iz tog medija su zatražili i da im dostave podatke koliko je bilo preminulih po mesecima, ali i iz svakog grada pojedinačno.

Kako Klinički centar nije dostavio tražene informacije u Zakonom predvidjenom roku, radio Sto plus je uputio žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Novi Pazar, Sjenica i Tutin bili su medju najvećim žarištima korona virusa u Srbiji, a tačan broj preminulih još uvek nije poznat.

Jedinu zvaničnu informaciju saopštila je Opšta bolnica u Novom Pazaru i to za period od 12. juna do 25. jula kada su samo u toj zdravstvenoj ustanovi umrle 134 osobe. Broj umrlih iz ta tri grada u zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Kragujevcu još uvek nije dostupan.

Zbog sumnje da su zvanični podaci daleko manji od stvarnih, grupa gradjana Novog Pazara nedeljama protestuje tražeći odgovornost rukovodstva Opšte bolnice i lokalne samouprave.

Indeksonline.rs/Beta