BEOGRAD – U osnovnim i sređim školama u Srbiji počela je nova školska godina, a prvi put u đačke klupe selo je oko 66.000 prvaka.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je jutros posetio novoizgrađenu osnovu školu u Leštanima “Nikola Tesla”, čestitao je đacima polazak u školu, naročito prvacima i predškolcima, jer je to za njih, kako je rekao, veliki korak.

“Svima želim uspeh srećan pocetak netipične, ali nadam se uspešne, školske godine”, rekao je ministar.

Naveo je da od jutros nije dobio nijedan izveštaj da u nekoj školi u Srbiji nešto ne funkcioniše.

Prvi čas u svim školama u Srbiji posvećen je epidemiji korona virusa.

U OŠ Nikola Tesla poštuju se mere prevencije, na ulazu su postavljene dezobarijere, učenicima se dezinfikuju ruke, a najdisciplinovaniji ispred škole bili su prvačići, svi su nosili maske, roditelji su ih dopratili do ulaza u školu, a onda su sa učiteljicama ušli u učionice.

U učionicama se poštuje potrebna distanca, a u klupi sedi po jedan učenik.

Časovi traju po 30 minuta, a učenici od prvog do četvrtog razreda imaju po četiri časa.

Za izgradnju škole u Leštanima u koju je jutros krenulo oko 500 učenika uloženo je 550 miliona dinara, a za opremanje grad je izdvojio 34 miliona dinara.

Radove je finansirala Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poželeo je đacima uspešnu školsku godinu i naveo da je u Beogadu u prvi razred krenulo 16.500 đaka.

Naveo je da se u Beogradu radi osam škola i da je to investicija od 155 milion dinara.

“Obrazovanje je važno, to je jedna od najvažnijih stvari za sve, to je ulaganje u budućnost”, rekao je gradonačelnik.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da su Krizni štab i resornom ministarstvo uradili sve pripreme da se rizici u školama svedu na najmanju moguću meru.

“Ne postoji ništa što je apsolutno bezbedno i sigurno, ali sa poštovanjem preventivnih mera i pravila koja su detaljno razrađena, mislim da su rizici u školama svedenu na najmanju moguću meru”, rekao je Stevanović.

On je naglasio da je rizik od zaraze u školi niži nego rizici kojima se svakodnevno izlažemo odlaskom u kupovinu i gradskom prevozu.

“Deca su najbolji deo društva i ako im se dovoljno dobro objasni zašto neke stvari treba da rade oni će to poslušati. To se najbolje vidi u najmlađim razredima i u vrtićima. Oni su najdisciplinovaniji”, naveo je on.

Direktor OŠ “Nikola Tesla” Dragoljub Gačić kaže da nije bilo lako organizovati početak nastave u školi, ali da su spremni.

Matična škola “Nikola Tesla” u Vinči, sa tri izdvojene škole u Leštanima, Ritopeku i Boleču, ima oko 2.350 učenika.