RIM – Nacionalno udruženje lekara i zubara Italije (Fnomceo) objavilo je na svom zvanicnom web sajtu članak u kojem demantuju lazne vesti koje su plasirane, u poslednje vreme, a odnose se na nosenje zastitnih maski.

Ukratko, Udruženje zadravstvenih radnika tvrdi, pozivajući se na naučne podatke, da nošenje maske nije štetno.

Dovoljan je samo jedan podatak a to je da u Italiji svake godine bude izvedeno tri miliona hirurskih zahvata u toku kojih lekari i svo zdravstveno osoblje satima nosi zastitne maske bez ikakvih stetnih posledica.

Samo ovaj podatak trebao bi biti dovoljan dokaz da visesatno i svakodnevno nosenje zastitnih maski ne utice na disanje niti na mentalno stanje onoga koji nosi masku, pise u clanku.

Strucnjaci se na ovaj nacin pokusaju suprotstaviti lažnim vestima koje se šire po drustvenim mrezama, kao na primer da “nosenje maske sprecava normalno disanje i nedostatak kiseonik u krvi”, da “moze izazvati infekciju respiratornih organa” ili da “moze izazvati trovanje usled koncentracije ugljen-dioksida”.

Tako nesto se moze dogoditi samo ako je maska “hermeticki zatvorena” sto je nelogicno, pise u clanku.

Jos jedna izmisljotina koja se, na zalost mnogo rasirila, je tvrdnja da nosenje maske moze ugroziti imuni sistem.

U clanku pise da maska funkcionise upravo suprotno. Napravljena je od materijala koji stite da bakterije i virusi uđu u nos i usta, ali to ne znaci da umanjuje ili ostecuje funkcije ova dva organa.

indeksonline.rs/Tanjug