BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas policiju da ispita okolnosti svih incidenta koji su se desili prethodnih dana u kojima je prećeno novinarima, a na meti su bili novinari iz Novog Pazara, Šapca, kao i Njuzmaks Adria.UNS navodi u saopštenju da je urednik portala “Snews” Medin Halilović obavestio to udruženje da mu je na novinarskom zadatk u Novom Pazaru nepoznata osoba pretila da će biti “zasut mecima”, a incident se prema njegovim navodima desio u blizini pripadnika policije koji nisu reagovali, iako su videli šta se dešavalo.

Halilović je naveo da su novinari i fotoreporteri, izveštavajući o štrajku gladju Ruždije Šabotića ispred bolnice u Novom Pazaru, bili uznemiravani i da im je bio onemogućen rad, tako što im je rečeno da ne fotografišu jer se nalaze u “crvenoj zoni”, iako su se nalazili na istom mestu odakle su mesecima izveštavali o epidemiji korona virusa.

“U subotu, tokom ponovljenih izbora, u mestu Pocerski Pričinović kod Šapca desio se incident kada je na snimatelja Televizije Šabac Žarka Nikolića nasrnula muška osoba. Snimak je objavljen na Fejsbuku”, navodi se u saopštenju UNS-a o incidentima u kojima su žrtve bile novinari.

Novinarka Televizije Šabac Isidora Kovačević rekla je za UNS da su u subotu od gradjana dobili informacije da se u blizini dva biračka mesta u Šapcu navodno kupuju glasovi, te su otišli da to kamerom zabeleže.

Kovačević je rekla i da je snimatelj Nikolić bio vredjan i uznemiravan i kod Osnovne škole “Laza Lazarević”, ali da za to ne postoji video dokaz.

UNS je u bazu napada zabeležio i slučaj pretnje smrću na Tviteru direktoru vesti i programa Njuzmaks Adrija Slobodanu Georgievu, posle najave da će u tom programu biti emitovan intervju sa Milom Djukanovićem.

Georgijev je za UNS rekao da gotovo ispod svake svoje objave na Tviteru dobija uvrede ili pretnje, a da policija na ozbiljne reaguje jer ih javno objavljuje.

UNS navodi da će o svim ovim pretnjama obavestiti Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara.

indeksonline.rs/Beta