LONDON – Testovi na korona virus, koji će omogućiti da ljudi dobiju rezultate na licu mesta, za 15 do 30 minuta, uskoro će biti predstavljeni širom sveta, piše britanski “Gardijan”.

To bi, kako navodi, moglo da spasi hiljade života i uspori pandemiju u siromašnim i bogatim zemljama.

Kako dodaje Gardijan, 120 miliona brzih testova na antigene, koje proizvode dve kompanije, biće isporučeno zemljama sa niskim i srednjim prihodima i koštaće maksimalno pet dolara.

Testove, koji izgledaju kao test za trudnoću pošto dve plave linije pokazuju da li je neko pozitivan na korona virus, tumačiće zdravstveni radnik.

Jedan od ova dva testa već je dobio hitno odobrenje Svetske zdravstvene organizacije, a očekuje se da će uskoro dobiti i drugi.

Brzi i laki, ali visokokvalitetni testovi, omogućiće masovni pregled zdravstvenih radnika, koji umiru u velikom broju u zemljama sa niskim primanjima.

Takođe, bogate zemlje, koje su se prijavile za inicijativu Pristup alatima Kovid-19 (akcelerator ACT), kao što je Velika Britanija, moći će da naruče testove.

Inicijativu su u martu pokrenuli Svetska zdravstvena organizacija, Evropska komisija, Fondacija Gejts i francuska vlada.

U zamenu za garantovanje kolicine Gejts fondacije, kompanije će učiniti 20 odsto svoje proizvodnje dostupnim zemljama s niskim i srednjim prihodima, a 80 odsto namenjeno je ostalim državama.

Nemačka je već naručila 20 miliona testova, a Francuska i Švajcarska sledile su njen primer.

Ovi testovi antigena, koje je odobrila SZO, brži su i lakši od dosadašnjih i mogu da se koriste za preglede u školama, univerzitetima i na radnim mestima.

Takođe, testovi bi mogli da omoguće da se veliki broj zaraženih otkrije pre nego što dobiju simptome na korona virus i odu u karantin.

indeksonline.rs/Tanjug