BEOGRAD – Za program “Moja prva plata” vlada veliko interesovanje poslodavaca, kako preduzetnika, tako i većih kompanija, a najtraženiji su kadrovi koji bi radili administrativne poslove, zatim za građevinski radnici, mašinski, građevinski inžinjeri i IT-ijevci, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS kaže da prijava traje do 25. septembra, a da se do sada javilo više od 1.800 poslodavaca.

“Odličan je odziv kako preduzetnika, tako i malih i mikro kompanija, velikih preduzeća, ali i javnog sektora”, kaže Kovačević za Tanjug.

Dodaje da je velika tražnja kada je reč o srednjem nivou obrazovanja za poslove u oblasti administracije- računovodstvo, knjigovodstvo, zatim za poslove montažera opreme u firmama, kao i za građevinarstvo.

Što se tiče višeg novoa obrazovanja, velike su potrebe za kadrovima kao što su mašinski, elektroinženjeri, građevnski i IT sektor.

Do sada su oglašene pozicije za oko 4.000 kandata, a program je namenjen za 10.000 njih.

Kovačević navodi da ako se ne popuni taj broj razmišlja se i o produžetku konkursa, ali je primetno da se ovih dana konkurs intenzivira i oglašava sve više pozicija.

Privredna komora Srbije pokrenula je i Vajber zajednicu (Viber Community) „Moja prva plata” putem koje ce biti dostupne sve relevantne informacije o programu usmerenom na podršku zapošljavanju mladih i rešavanju problema manjka kadrova u privredi.

Program Vlade Srbije realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku PKS, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boracka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i e Upravu.

Sve kompanije u Srbiji pocev od velikih sistema do mikro privrednih subjekata i preduzetnika mogu da se, do 25. septembra, prijave za program.

Zahvaljujuci ovoj inicijativi, poslodavci mogu brzo i sigurno doći do deficitarnih zanimanja razlicitih obrazovnih profila – inženjera, lekara, ekonomista, pravnika, tehnicara, vozaca, trgovaca, ugostitelja, zanatlija…

U okviru programa devetomesecnog osposobljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesecnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara za mlade sa visokim obrazovanjem.

Poslodavci se prijavljuju preko portala mojaprvaplata.gov.rs i oglašavaju svoje pozicije sa detaljnim opisom radnih mesta.

Mladi do 30 godina bez radnog iskustva moći će da konkurišu od 1. do 15. oktobra.

Treca faza realizacije programa je izbor kandidata u periodu od 16. oktobra do 31. oktobra.

Plan je da konačne liste poslodavaca budu objavljene početkom novembra.

indeksonline.rs