BRISEL – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da razume političke igre u kojima neko želi da kaže da će još jedna muslimanska zemlja, misleći na Kosovo, da prizna Izrael, ali da treba sačekati, jer prvo Izrael mora da donese odluku po pitanju Kosova.

Dodaje i da bi voleo da vidi šta će turski predsednik da kaže Hašimu Tačiju ili Avdulahu Hotiju ako ambasadu otovre u Jerusalimu, što je stvar koju Turska zamera Srbiji.

Na konstataciju novinara da Turci nisu srećni što Srbija premešta ambasadu u Jerusalim, Vučić je odgovorio da su svi pomali nesrećni, a ne smeju da priznaju Prištinu i ne smeju da kažu da će i Priština da otvara ambasadu u Jerusalimu, ako dobije priznanje.

“Mnogi nisu srećni oko raznih stavri, videćemo… Da vidimo prvo šta će Izrael da uradi, da li će da prizna Kosovo.. Zato Srbija i nije htela da potpiše taj, nego je imala svoj papir”, rekao je Vučić.

On je istakao da su Srbija i Izrael prijatelji, te podsetio da je Srbija još 1917. godine bila prva zemlja u svetu koja je usvojila Balfurovu deklaraciju i priznala Izrael, te da veruje da će izraelska vlada umeti da ceni.

“Razumemo političke igre u kojima neko želi da kaže kako će još jedna muslimanska zemlja, čitajte Kosovo, da prizna Izrael. Super ako će Kosovo da prizna Izrael, ali mora prvo Izrael da prizna Kosovo, a onda neka Kosovo radi svoj posao… Da vidim šta će Erdogan da kaže Tačju i Hotiju”, rekao je Vučić.

Kako je primetio, niko se baš mnogo ne raduje u njihovim odnosima, već se svi, kaže, pomalo stide jedni drugih, dok se Srbija, ističe, Izraela i Jevreja ne stidi.

“To su naši prijatelji, braća i nadam se da će tako da ostane i molim ih još jednom da razmisle kakvu će odluku da donesu”, zaključio je Vučić u izjavi novinarima u Briselu.

indeksonline.rs/Tanjug