NOVI PAZAR – Deo novopazarske Opšte bolnice pretvoren je u privremenu bolnicu namenjenu isključivo za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa i do kraja dana ona će biti na usluzi pacijentima, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

U izjavi za Tanjug pojasnio je da ta privremena bolnica, osim 60 mesta, ima intenzivnu negu sa pet respiratora u slučaju da bude potrebe da se pacijenti koji su trenutno na kiseoničnoj potpori intubiraju i poluintenzivnu negu sa osam kreveta.

Naveo je da je to urađeno po nalogu resornog ministra i da je reč o prvoj fazi za prijem kovid pacijenata.

“Ne želimo ništa da prepustimo slučaju i do kraja dana će ta prva faza ili privremena bolnica u okviru Opšte bolnice Novi Pazar, koja će biti isključivo za lečenje kovid pacijenata, biti na usluzi pacijentima”, rekao je Ðerlek.

Dodao je da su planirane i druga, treća i četvrta faza i da su ukupni kapaciteti novopazarske bolnice za kovid pacijente 346 ležajeva, ali da se nada da će stalnim apelima građanima Novog Pazara, Sjenice i Tutina uspeti da “prodru” do njihove svesti da se pridržavaju epidemioloških mera i da ti kapaciteti budu što manje popunjeni.

Ðerlek je istakao da je u pripremi i privremena bolnica u novopazarskoj banji, koja će imati 150 mesta za lečenje kovid pozitivnih pacijenata.

“Želimo da sačuvamo kapacitete Opšte bolnice za pacijente koji nisu pozitivni na korona virus. Pošto smo u talasu u junu i julu celu bolnicu pretvorili u kovid bolnicu sada želimo da, dok god možemo, sačuvamo deo resursa bolnice za pacijente koji nisu zaraženi koronom”, rekao je Ðerlek.

Precizirao je da je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru trenutno hospitalizovano devet pacijenata pozitivnih na korona virus, od kojih je šestoro iz tog grada i troje iz Tutina.

Dodao je da su dva pacijenta sa težom kliničkom slikom i na “high-flow” kiseoničnoj potpori.

Istakao je da je epidemiološka situacija nestabilna i da se poveća broj prvih pregleda, pre svega u Novom Pazaru, ali i u domovima zdravlja u Tutinu i Sjenici što, dodao je, upozorava da korona i u tom delu Srbije “polako steže”.

indeksonline.rs/Tanjug