Naslovna COVID-19 Evropa uvodi nove restrikcije zbog velikog broja obolelih

Evropa uvodi nove restrikcije zbog velikog broja obolelih

A medical worker wearing protective gear takes swabs to test for COVID-19 at a drive-through for people returning from Croatia, Spain, Malta and Greece, at the San Carlo hospital, in Milan, Italy, Tuesday, Aug. 25, 2020. People returning to Italy from Spain, Malta, Greece and Croatia must be tested within 48 hours of entering the country, after those nations saw worrisome upticks in infections. (AP Photo/Luca Bruno)

LONDON – Vlade evropskih zemalja uvode delimične mere karantina i druge restrikcije u cilju borbe protiv pandemije, dok korona virus nastavlja da se širi kontinentom ubrzanim tempom.

Holandija je zatvorila kafiće i restorane zbog porasta broja obolelih. Bolnice u Amsterdamu, Roterdamu i Hagu suočavaju se velikim prilivom pacijenata obolelih od kovid-19.

U zapadnoj Nemačkoj bolnice su napravile mesta da prime pacijente iz ove susedne države, kao što je to bio slučaj tokom prvog talasa pandemije, piše BBC.

U Nemačkoj se takođe velikom brzinom povećava broj zaraženih korona virusom.

Danas je u ovoj državi potvrđeno 7.334 novih slučajeva, za skoro 700 više nego u četvrtak.

Ova zemlja je mnoge susedne države proglasila visokorizičnim zbog trenutne epidemiološke situacije, uključujući čitavu Francusku i Holandiju, kao i neke delove Italije i Švajcarske.

Građani Nemačke koji se vraćaju iz ovih zemalja moraju da idu u karantin.

Irska je uvela zabranu na kućne posete koja će biti na snazi tokom četiri nedelje, a od ove zabrane izuzete su posete u medicinske svrhe i svrhe negovanja.

Glavni epidemiolog irskog kriznog štaba je saopštio da situacija u zemlji nije pod kontrolom, odnosno da trenutni sistem praćenja kontakata ne može da ide u korak sa porastom broja obolelih.

Austrijske vlasti stavile su u karantin Kuhl, gradić sa 6.600 stanovnika u regionu Salcburg, zbog pojave klastera zaraze. To je prva takva mera koja je u Austriji stupila na snagu nakon više meseci.

U Francuskoj se zbog porasta broja obolelih uvodi noćni policijski čas u Parizu i osam drugih gradova.

U toku poslednja 24 sata u ovoj zemlji je zabeležen novi rekord broja novozaraženih – 30.621.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version