BEOGRAD – Francuska je u ozbiljnim problemima zbog situacije sa virusom korona i brojki koje dostižu skoro 50.000 novoobolelih dnevno, kaže francuski humanitarac Arno Gujon i dodaje da je vest o ponovnom uvođenju karantina demoralisala Francuze, ali da pokazuju strpljenje i razumevanje za trenutnu situaciju.

U Francuskoj od danas ponovo na snazi mera karantina na nacionalnom nivou u pokušaju da se obuzda epidemija Kovid-19, a Gujon, čija porodica živi u Francuskoj, kaže da situacija u toj zemlji nije laka i da se oseća neizvesnost, jer se ne zna kada će se epidemija okončati.

“Čuo sam se sa roditeljima i prijateljima, svi su demoralisani, strepe da li će ovo potrajati do Božića, jer niko ne želi da taj porodični praznik slavi sam kod kuće”, rekao je Gujon za Tanjug.

Početkom oktobra boravio je u Parizu i tada je, kaže, stekao utisak da su se Francuzi privikli na život sa koronom primetivši da se pridržavaju propisanih mera.

“Imao sam utisak da nikom ne pada teško da nosi masku. Kada sam bio u Parizu, maske su bile obavezne i na otvorenom i svi su ih, do poslednjeg, nosili, jer je kazna visoka – 155 evra”, kaže Gujon.

Veruje da će Francuzima najviše nedostajati društveni život, jer će sve biti zatvoreno.

“Znam da je to teško, čest je slučaj u Francuskoj da porodice žive u različitim gradovima, a sada ne mogu da se vidaju i okupljaju. To traje mesecima, a ako se produži, biće zaista teško, posebno za starije koji su odvojeni od dece, unuka…”, rekao je Gujon.

indeksonline.rs