BEOGRAD – Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da je ove nedelje registrovano tri puta više novozaraženih nego prošle i da se bolnički kapaciteti pune.

Ona je u Dnevniku RTS-a istakla i da nije prošlo vreme teških kliničkih slika kada je u pitanju kovid-19 i apelovala na građane da budu lični kontrolori u sprovođenju mera i da primenjuju mere prevencije.

“Upravo prekidom komunikacije sa zaraženom osobom i kontrolom komunikacije i primenom zaštitnih mera, možemo zaustaviti širenje infekcije, a to je preduslov da naše bolnice ne budu pune i da na takav način možemo da dozvolimo i zdravstvenom sistemu i građanima da koriste zdravstvenu zaštitu koja je neophodna za lečenje drugih bolesti”, dodala je Jovanovićeva.

Podsetila je da je samo tokom jučerašnjeg dana registrovano više od 1.500 novih slučajeva zaraze i dodala da kada je reč o kliničkoj slici zaraženih, ona različita.

“Ima teških slučajeva i ako pogledamo da je 47 osoba na respiratorima, to govori o teškoj kliničkoj slici. Nije prošlo vreme teških kliničkih slika kada je u pitanju kovid-19, a ima sve veći broj zaraženih koji mogu u jednom momentu dobiti teže simptome bolesti”, dodala je Jovanovićeva.

Naglasila je da je jako važno odmah registrovati povišenu temperaturu koja ukazuje na kovid, ali i voditi računa o bliskim kontaktima i ako se prepoznaju prvi znaci zaraze ostati u kući u izolaciji.

Na pitanje šta dovodi do povećanog zaražavanja u glavnom gradu, Jovanovićeva kaže da su tu najveće mogućnosti zaraze jer je najveća komunikacija u različitim sredinama.

“Nepoštovanje mera je jedan od razloga, ali pre svega velika fluktuacija ljudi, kretanje ljudi i nekorišćenje mera na porodičnim slavljima, žurkama, porodičnim okupljanjima i noćnim izlascima”, rekla je direktorka “Batuta”.

Govoreći o tome da li će i koliko u borbi sa korona virusom pomoći strože kontrole i kazne, ona kaže da se svuda takve mere primenjuju kada više ne može da se kontroliše infektivna bolest.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u školama, gde je od početka školske godine do danas zaraženo 313 đaka u 19 okruga, Jovanovićeva je rekla da se sve preventivne mere sprovode i da je situacija pod kontrolom.

“Mi imamo 313 potvrđenih slučajeva u školama, ali to nisu slučajevi koji su nastali u samoj školskoj sredini”, rekla je Jovanovićeva i izrazila zahvalnost svim ućenicima i nastavnicima na poštovanju mera.

“Trudićemo se da kao i svuda u svetu škole budu i dalje mesto okupljanja, socijalizacije i zdravlja za sve naše mlade”, dodala je direktorka “Batuta”.

indeksonline.rs/Tanjug