BEOGRAD – Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić naslediće Rasima Ljajića u novoj Vladi Srbije

Mandatarka Ana Brnabić danas je saopštila imena članova nove vlade. Posle gotovo četiri meseca završeno je vaganje ko su ljudi iz SNS koji ulaze u Nemanjinu 11, ali i ko su koalicioni partneri koji će sa njima voditi vladu u narednom periodu.

Kako je ranije saopšteno, u kombinatorici za novu vladu od aktuelnih ministara bili su sigurni samo pojedini ljudi, a do danas otrkivena su samo poneka imena koja će činiti redove novih ministara.

Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije u novom sazivu Vlade Srbije predvodiće Tatjana Matić, koja je u tom ministarstvu do sada bila državna sekretarka.

Ova veoma uspešna žena već osam godina obavlja funkciju državne sekretarke, a pored toga je i potpredsednica je SDPS-a Rasima Ljajića.

U poslednje četiri godine bila je zadužena za sektor telekomunikacija i intenzivno se bavila bezbednošću dece na internetu. Učestvovala je u formiranju Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, a bavila se i obukama žena za digitalne veštine.

Pre nego što je otišla u Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, obavljala je funkciju državnog sekretara u tadašnjem Ministarstvu rada i socijalne politike.

Od 2005. do 2007. godine bila je direktor Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa , gde je bila nadležna za upravljanje i koordinaciju rada Službe, a prethodno je radila kao šef kabineta Koordinacionog centra Srbije i Crne Gore za Kosovo i Metohiju, gde je bila zadužena za organizaciju i koordinaciju rada, protokol i međunarodnu saradnju.

Od 2002. do 2004. godine obavljala je funkciju pomoćnika šefa kabineta potpredsednika Vlade Republike Srbije i Koordinacionog centra SRJ i RS za Kosovo i Metohiju.

Pre toga radila je u privatnom sektoru. Nalazila se na poziciji marketing menadžera kompanije “William Grants – MPS Group” u Beogradu, a bila je i pomoćnik direktora kompanije “Panasonic” u Srbiji.

Tatjana Matić je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je stekla zvanje profesora srpskog jezika i književnosti.

Ono što je svakako najveća novost jeste to da će novu vladu činiti čak oko 50 odsto žena i da će imati tri nova ministarstva: Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. Pored Tatjane Matić u Vladu ulaze i Maja Gojković, Irena Vujović, Darija Kisić Tepavčević, Ana Brnabić, Zorana Mihajlović, Maja Popović, Suzana Grubješić, kao i Slavica Đukić Dejanović,

Nova Vlada Republike Srbije

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u junu mandat za sastav buduće vlade Srbije dobila je Ana Brnabić i Vlada je formirana u okviru zakonskog roka koji traje do trećeg novembra. Kako je predsednik Vučić najavio, buduća Vlada imaće ograničeno trajanje, dok će novi Vladini funkcioneri imati priliku da ostvare ciljeve koji su pred njima za manje od dve godine, tačnije do narendih predsedničkih izbora 2022. godine uz koje će biti raspisani i parlamentarni izbori.