NOVI PAZAR – Zbog radova na sanaciji puta u Crnoj Gori intenzitet saobraćaja preko prelaza Špiljani je smanjen, ali to nije sprečilo carinike Srbije da 15. oktobra 2020. godine osujete pokušaj krijumčarenja narkotika među kojima se našla i psilocibinska gljiva, poznatija kao ”magična” pečurka.

Slučaj je otkriven kada je na ulaznu stranu prelaza pristigao reno kangu nemačkih registarskih oznaka kojim je putovao jedan par.

Automobilom je upravljao crnogorski državljanin sa prebivalištem u Beogradu koji je putovao u društvu nemačke državljanke koja se na srpskom jeziku, koji govori i razume, predstavila kao studentkinja arheologije.

Međutim, kako su carinici obučeni da tokom vođenja razgovora sa putnicima obraćaju pažnju na detalje, nije im promakla činjenica da devojka deluje kao osoba koja koristi narkotike.

Posumnjali su u izjave putnika da nemaju ništa da prijave i odlučili se za detaljan pregled vozila. Tokom kontrole u prtljažniku je otkriven neseser pun raznih vrsta droge i opreme za njeno korišćenje.

U neseser je bilo spakovano oko 5 grama sasušene marihuane, metalna drobilica za marihuanu, 3 pakovanja rizle, a naročitu pažnju privukao je neobičan smotuljak u kome su se nalazili izdrobljeni ostaci ali i jedna cela sasušena halucinogena pečurka.

Psilocibinske gljive, poznatije kao ”magične” pečurke, imaju psihoaktivna svojstva i mogu da izazovu vidljive promene u slušnim, vizuelnim i taktilnim čulima vrlo brzo nakon konzumiranja. Efekti na čula uključuju vizuelne i slušne halucinacije praćene emotivnim promenama i izmenjenom percepcijom vremena i prostora.

Putnica nije bila uzrujana zbog otkrivanja spornog sadržaja, već je rekla da se radi o narkoticima za ličnu upotrebu.

Sve i da je tako, prenos bilo kakvih narkotika preko granice je zabranjen i predstavlja krivično delo, zbog čega je o slučaju odmah obavešteno Opštinsko javno tužilaštvo u Novom Pazaru, dok su putnici i otkriveni narkotici predati policiji u dalju nadležnost.

indeksonline.rs