BEOGRAD – Petu godinu za redom biće povećanja plata u javnom sektoru, svaki zaposleni imaće po nekoliko hiljada dinara više a sa tačnim procentima povećanja zarada, uskoro ćemo izaći u javnosti, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Kako je naveo u intervjuu za današnji Blic, plate će biti povećane u dogovoru sa MMF-om.

Dodao je da je u Srbiji povećana minimalna cena rada za 6,6 odsto a penzije za 5,9 odsto.

“Prosečna plata je trenutno 511 evra, a već na proleće naredne godine mogla bi da dođe do 540 evra. Cilj je da do 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, a prosečna penzija 440 evra”, rekao je Mali.

Naveo je da osnov povećanja plata i penzija leži u dobrim ekonomskim rezultatima. “Mislim da smo uspešno prevazišli izazove koje je donela kovid kriza, tako da očekujemo da na kraju godine budemo među najuspešnijim ekonomijama u Evropi. Zvanična projekcija privrednog rasta nam je -1 odsto, ali verujemo da možemo da budemo i na nuli. To nam otvara prostor za povećanje zarada jer su naša očekivanja da će sledeće godine rast BDP-a iznositi između 5 i 6 odsto”, rekao je ministar.

On je podsetio da su medicinskim radnicima na samom početku pandemije povećane plate za 10 odsto.

“Uslovi za rad isto su tako važni, te smo se trudili, a trudićemo se i dalje, da kroz obnovu zdravstvene infrastrukture i kliničkih centara te standarde podignemo na još veći nivo”, rekao je Mali.

Na pitanje da li strahuje od novog talasa korone i novih problema za privredu rekao je da nema ministra finansija, ekonomskog stratega ili analitičara koji se ne plaši korone zbog ekonomske neizvesnosti.

“Međutim, s obzirom na to da nas je prošle godine korona zaista iznenadila, a da smo se odlično snašli, verujem da smo sad svakako spremniji. Imali smo odličan, sveobuhvatni paket mera podrške od 5,8 milijardi evra. To je uticalo i na naše dobre rezultate, tako da zaista verujem da sa dobrim startom ulazimo u narednu godinu”, rekao je Mali.

Rekao je da će spremno reagovati ako se ukaže potreba za novom vrstom podrške privredi.

“Svakodnevno pratimo kretanja u privredi i na tržištima u našoj zemlji i u svetu, gledamo šta drugi rade, i u skladu sa tim ćemo reagovati. Podsećam vas da se naš paket mera i dalje sprovodi”, rekao je ministar.

Dodao je da ga raduje što će sledeće godine krenuti da radi nova garantna šema s američkom Međunarodnom razvojnom korporacijom (DFC), pa će privrednici imati na raspolaganju dodatnu podršku za likvidnost ali i za možda nove investicije.

Ocenio je da je važno je da se dinamika ekonomske aktivnosti značajno oporavila prethodnih meseci kao posledica postepenog “otključavanja ekonomije” i dodao je da je bitno je da ne dođe do zatvaranja ekonomije.

Mali nije obećao da će biti nove pomoć građanima, poput one od 100 evra, ali je i dodao da ne isključuje novu pomoć za građane i privredu.

On je pozvao građane da učestvuju u borbi protiv sive ekonomije i preko nagradne igre “Uzmi račun i pobedi 2020”.

“Apelujem na njih da traže fiskalni račun, jer se na taj način deo novca vraća u budžet, što se dalje redistribuira za školstvo, zdravstvo, kulturu, nauku”, rekao je Mali.

Ocenio je da je sistemsko rešenje u borbi protiv sive ekonomije donošenje novog Zakona o fiskalizaciji, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

” Nacrtom zakona će biti predviđeno da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi vrši prenos podataka o izdatim fiskalnim računima u realnom vremenu”, rekao je ministar.

indeksonline.rs/Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here