BEOGRAD – Kandidatkinja za ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da su razvoj države i društva zasnovan na modernizaciji i digitalnoj transformaciji uprave, privrede, obrazovanja, trgovine, turizma, bili i ostaju prioriteti njenog rada u resornom ministarstvu.

Matić će na poziciju ministra doći sa funkcije državnog sekreta u istom ministarstvu, koje je do sada vodio Rasim Ljajić.

U izjavi za Tanjug, Matić je podsetila da je ove godine pokrenut Projekat zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima u kojima operatori nemaju ekonomski interes da grade mrežu, kao primer javno-privatnog partnerstva, koji u prvoj fazi uključuje ukupno 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava.

Realizacija ovog projekta, koja se odvija u više faza, doprineće suzbijanju ekonomskog jaza koji postoji između ruralnih i urbanih područja naše zemlje i omogućiti podizanje kvaliteta života građana, dodala je ona.

“Nastavljamo i sa sprovođenjem kapitalnog projekta unapređenja informaciono-komunikacione infrastrukture u sistemu obrazovanja, ”Povezane škole” , u okviru koje je do sada izgrađena lokalna računarska mreža u oko 900 škola, sa više od 20.000 učionica”, napomenula je Matić.

Kada je u pitanju sektor trgovine, nastaviće se sa unapređenjem elektronske trgovine koja je svoj potencijal u Srbiji pokazala upravo tokom krize izazvane pandemijom COVID 19 kada je omogućila poslovanje ne samo trgovaca, već i malih i srednjih preduzeća.

“Nažalost, epidemija je posebno pogodila sektor turizma i zato ću se u narednom periodu posvetiti rešavanju izazova u ovoj oblasti koja ima izuzetne razvojne šanse”, navela je Matić.

indeksonline.rs/Tanjug