BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je danas apel građanima da je neophodno učiniti sve kako bi se sprečilo da se korona virus nekontrolisano širi.

„Nalazimo se u veoma ozbiljnoj fazi pandemije korona virusa. Iz dana u dan raste broj novozaraženih. Pandemija se širi ponovo brže i to brže nego na početku, pre pola godine. Nalazimo se pred teškim mesecima. Kako će izgledati zima, kako će biti naš Božić, to se odlučuje narednih dana i nedelja. To odlučujemo mi svi našim delovanjem”, podvukla je ona u nedeljnoj poruci.

Merkelova je istakla da smatra da je važan svaki dan u borbi da sprečavanja da se virus širi nekontrolisano.

„Zato je potrebno da se kontakti svakog zaraženog moraju obavestiti, kako bi se prekinuo lanac infekcije. Zdravstvene vlasti u tome daju veliki doprinos, ali tamo gde je broj zaraženih visok, ne mogu sve da postignu“, upozorila je ona.

Merkelova je rekla da svako može doprineti da se broj zaraženih smanji, i to pre svega kroz doslednog pridržavanja distance, nošenja maski i poštovanja pravila higijene.

„Ali moramo sada ići i korak dalje. Nauka jasno kaže da širenje virusa direktno ima vezu sa brojem kontakata, susreta koji svako od nas ima. Ako svako od nas sada privremeno smanji susrete izvan sopstvene porodice onda možemo uspeti u zaustavljanju i preokretanju trenda rasta infekcija”, rekla je ona.

Merkelova je apelovala na građane da se susreću sa značajno manje ljudi, kako izvan, tako i kod kuće.

Zamolila je građane i da odustanu od svakog putovanja koje nije hitno potrebno, na proslave, kao i, ako je to moguće, ostanu kod kuće, odnosno u mestu stanovanja.

„Znam da to zvuči ne samo oštro, već je to i u pojedinačnim slučajevima veliko odricanje. Međutim morao se privremeno toga držati, jer to činimo i za nas same. Za sopstveno zdravlje i svih onih kojima možemo poštediti oboljenje. To činimo kako naše zdravstvo ne bi bilo preopterećeno, kako bi škole i obdaništa mogla ostati otvorena, činimo za našu privredu i naša radna mesta”, objasnila je ona.

Podsetila je da je Nemačka u prvih šest meseci dobro prošla kroz pandemiju zbog jedinstva i poštovanja pravila, zbog razuma i brizi o drugima.

“To je najdelotvornije sredstvo koje trenutno imamo protiv pandemije. Potrebnije je nego ikada”, zaključila je Merkel.

indeksonline.rs/Tanjug