PEŠTER – Združena taktička vežba s bojevim gađanjem Vojske Srbije “Sadejstvo 2020”, na kojoj će moći da se vide svi borbeni avioni i helikopteri kojima je naoružana srpska armija, počela je danas u podne na privremenom poligonu “Pešter”.

Vežbi prisustvuje predsednik Srbije i vrhovni komandant VS Aleksandar Vučić, koji je izvršio smotru pripadnika Vojske Srbije i dao znak za početak vežbe.

Na vežbi učestvuje oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova – helikoptera Mi-17 i Mi-35, bespilotnih letelica, aviona MiG-29, Orlova, Galebova.

Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja prvi put zajedno dejstvuju na jednoj ovakvoj vežbi.

U vežbi će učestvuju modernizovani tenk M84, modernizovani BOV, kao i oklopni transporteri Miloš i Lazar, dok će najveću pažnju izazvati helikopterski desant u kome će u kratkom vremenu učestvovati 11-12 helikoptera sa 120 vojnika.

Avioni Mig 29 posle punih 20 godina dejstvovaće raketama vazduh-zemlja, a pokazaće svoje mogućnosti i u varijanti zaštite vazdušnog prostora.

Helikopteri Mi-35 premijerno će dejstvovati raketama “ataka” i moćnim topovima kalibra 23 milimetara, dok će ostali vazduhoplovi – “orao”, “supergaleb G4”, kao i helikopteri, dejstvovati vođenim i nevođenim projektilima.

Prvi put će se videti nedavno nabavljene izviđačke bespilotne letelice iz Kine – Ć-92A. lap o desant pripadnika 63. padobranske brigade iz transportnog aviona AN-26 kao i iz helikoptera Mi-17.

Uz raketni sistem PVO “Pancir S1”, delovanje će predstaviti i samohodna haubica “Nora”, vozila “Lazar 3”, sistem “Polo” kao i digitalizovani sisrtemi “Oganj”, “Morava” i “Gvozdika”.

Cilj vežbe je prikaz stanja obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktickih i vatrenih zadataka tokom izvođenja operacije združenih snaga, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga Kopnene vojske.

Na Pešteru će biti prikazan deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske i 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom.

U skladu sa brojem angažovanih jedinica, reč je o jednoj od najvećih vežbi imajuci u vidu i angažovanje novih sredstava kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije.

Pored predsednika Vučića, vežbi prisustvuju premjerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministri Rasim Ljajić i Nebojša Stefanovic, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač,predstavnici stranih vojnih misija i drugi.

indeksonline.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here