BEOGRAD – Od početka školske godine u školama u Srbiji ukupno je potvrđeno 313 slučajeva virusa korona i to 164 među đacima osnovne škole i 149 među srednjoškolcima, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je u toku ove nedelje kod 56 đaka potvrđeno prisuistvo virusa korona i to kod 28 koji pohađaju osnovnu školu i isto toliko kod učenika koji pohađaju srednju školu.

“U poslednjih 15 dana zabeležen je trend porasta zaražavanja. Od ukupnog broja svih laboratorijskih potvrđenih slučajeva 61 odsto je registrovan u poslednjih 15 dana u osnovnim školama i oko 70 odsto u srednjim školama”, rekla je ona.

Kako je navela zaražavanje je i dalje sporadično i u većini slučajeva zaražavanje učenika se dogodilo van školske sredine.

“Intenzivan je nadzor u školama. Blagovremenim intervencijama sa izolacijama učenika kod kojih je potvrđena infekcija ili kompletnog prelaska odeljenja ili cene smene na onlajn nastavu je došlo do kontrole prenosa infekcije”, navela je ona.

Kisić je naglasila da je od početka školske godine virus korona potvrđen među školskom dece na teritoriji 19 okruga, a najvise na području Grada Beograda gde su zaražena 103 učenika, a da sledi Šumadijski okrug sa 14 potvrđenih slučajeva.

Kisić je rekla da na teritoriji 11 okruga od početka školske godine nema zaraženih učenika, odnosno u Zapadnobačkom, Severnobačkom, Podunavskom, Borskom, Topličkom, Pirotsko, Jablaničkom, Pećkom, Kosovskom, Kosovsko-pomoravskom i Prizrenskom.

Ona je izrazila nadu da će se nastava i dalje odvijati bez značajnih prekida i pohvalila učenike osnovnih i srednjih škola i nastavnike i profesore koji drže nastavu .

“Očigledno su se u većini škola poštovale preventivne mere koje su omogućile da imamo prilično bezbednu situaciju u školskoj sredini kada je u pitanju širenje virusa”, rekla je Kisić.