BEOGRAD – Trend rasta broja zaraženih virusom korona u Srbiji jeste zabrinjavajući, ali je dobro to što ga ne prati porast broja hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima, izjavila je danas zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na redovnoj pres konferenciji Kriznog štaba upozorila na rapidan porast obolelih od Kovida-19 u celoj Evropi, a posebno u zemljama našeg okruženja, kao što su Slovenija, Hrvatska i Mađarska, uz napomenu da postoji opasnost da se sličcno desi i u Srbiji.

“Ali, ne mora da bude tako, isključivo zavisi od nas, do sada smo pokazali da smo odgovorni i savesni. Sve nas zabrinjava porast obolelih, jer to znači da svaki dan ima sve više osoba koji su nosioci infekcije i mogu da je prenesu”, kazala je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da sada svi treba da daju sve od sebe i ne dozvole da se inficiraju i dalje prenose infekciju ističući da porast obolevanja u jednoj populaciji isključivo zavisi od toga koliko nas primenjuje preventivne mere.

Upitana o najavljenoj novom talasu i da li će Krizni štab raditi nešto drugačije nego proteklih pola godine, Kisić Tepavčević je kazala da su se saznanja o virusu menjala od početka, ali da su preventivne mere ono što je nepromenjivo i što pokazalo kao efikasno.

“Opšte mere su doživaljavne tek tako, kao nešto usput, dok se ne pronađe vakcina, čak i od strane SZO. Ali, svako od nas treba da shvati da su te mere znajčajne i da da lični doprinos da sredina u njegovoj u porodici i radnom okruženju bude bezbedna”, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla primer Kine i odgovorno i disciplinovano ponašanje građana navodeći da ta zemlja već duže vreme nema slučajeva lokalne transmisije virusa niti preminulih, iako nema vakcinu u masovnoj primeni niti specifičan lek za Kovid-19.