CETINJE – Nikola Kaluđerović (82), najpoznatiji crnogorski osvetnik koji je osvetio ubistvo sina jedinca Željka, preminuo je na Cetinju u Crnoj Gori, prenosi portal Nova.rs.

Naime, Nikolin sin jedinac Željko ubijen je u kafanskom obračunu 1987. godine, a za zločin je osumnjičen Rade Grdinić, s kim je u kafani bio i mlađi brat Rajko. U januaru 1989. godine Kaluđerović je ubio Rajka na ulici, ali i mladića koji je bio sa njim u društvu.

Osumnjičeni Kaluđerović ubrzo je uhapšen, a zbog dvostrukog ubistva osuđen je na 20 godina zatvora. Odležao je devet, a od 1993. ćeliju je delio sa poznatim glumcem Žarkom Lauševićem, koji je takođe robijao zbog dvostrukog ubistva.

Laušević ga je čak pomenuo i u svojoj knjizi “Godina prođe, dan nikada”, u kojoj je opisivao dane u zatvoru.

Inače, Kaluđerović je nakon puštanja iz zatvora za medije pričao da je morao to učiniti i da je danima tragao za ubicom.

„Kod mene se to moralo desiti. Ja sam to morao učiniti. Nije bilo oproštaja. Samo se čekao momenat, ali nije bilo lako ni ubiti. Danima sam tražio ubicu. Jurio sam ga po Beogradu, Hrvatskoj, Italiji”, pričao je ranije Kaluđerović za medije.

Na pitanje da li bi počinio ubistvo da je, osim Željka, imao još sinova, rekao je da bi.

“Naravno da bih ubio, jer nema krvne osvete na krvnu osvetu. Ako je moj sin ubijen i ja ubijem ubicu, tu je kraj… Jedan život za drugi život. Ali nekad situacija nije čista i strah i dalje postoji”, rekao je on.

Podsetimo, Željko Kaluđerović, koji je završavao Kulturološki fakultet, poginuo je avgusta 1987. ispred kafića “Čarli” u Cetinju. U pomenutoj kafani izbila je kafanska tuča, kada se Kaluđerović umešao u nameri da smiri situaciju. Njega je Rade Gnjidić ranio iz pištolja, a Željko je podlegao ranama tri dana kasnije u podgoričkoj bolnici.

Izvor: Nova / Nedeljnik