PARIZ – Reporteri bez granica (RSF) i njihovi partneri pozvali su danas crnogorsko pravosuđe da definitivno oslobodi novinara Jova Martinovića, kojem će 8. oktobra biti izrečena presuda u ponovljenom suđenju.

Ponovljena osuđujuća presuda crnogorskom novinaru Jovu Martinoviću podrivala bi slobodu medija u zemlji i kao takva bila bi nespojiva sa pristupanjem Crne Gore EU, navodi se u saopštenju Reportera bez granica (RSF) i još sedam organizacija.

Oni pozivaju Viši sud Crne Gore da u potpunosti uzme u obzir ogromne dokaze o nevinosti novinara i oslobodi ga.

Navodi se da je Martinović doživeo sudski progon umesto zaštite, od kada je uhapšen pre pet godina, dok je istraživao trgovinu oružjem na Balkanu.

Kaže se da mu je uskraćeno pravo na sprovođenje postupka i da je proveo 15 meseci u istražnom zatvoru pre nego što ga je Viši sud Crne Gore u januaru 2019. osudio na 18 meseci zatvora zbog trgovine marihuanom i zločinačkog udruživanja.

“Uvereni smo da je Jovo Martinović, koji je bio u kontaktu sa kriminalnim mrežama samo u svrhu svog novinarskog izveštavanja, nevin”, saopštili su RSF.

Odgovornost na sudijama je velika: obnovljena osuđujuća presuda za Martinovića podrila bi slobodu medija u zemlji i kao takva bila bi nespojiva sa pristupanjem Crne Gore EU, za šta su nezavisnisnost i pluralizam mediji ključni uslov, tvrde RSF.

Oni podsećaju i da je u poslednjoj deceniji, retko koji novinar u državi članici EU, zemlji kandidatu ili potencijalnom kandidatu – sa izuzetkom Turske – proveo toliko vremena u zatvoru, jer je “samo radio svoj posao”.

RSF su pozvali sudije da se založe za slobodu medija i ljudska prava u Crnoj Gori i oslobode Jovu Martinovića.

indeksonline.rs/Tanjug