NOVI PAZAR – Društvo za proučavanje i zaštitu ptica Srbije i Turistička organizacija Sjenice očistili su jednu od sedam divljih deponija na teritoriji rezervata prirode Peštersko polje na Pešterskoj visoravni.

Direktor Turističke organizacije Mihajlo Tripković rekao je novopazarskom radiju Sto plus da su divlje deponije nastale pre nego je ovo područje proglašeno rezervatom prirode.

“Osim organizatora, akciju čišćenja su podržali i pomogli meštani ovdašnjih sela i članovi planinarskog društva Zmajevac. Cilj nam je da u što kraćem roku, a u skladu sa vremenskim uslovima, ovakva mesta pretvorimo u zelene površine”, rekao je Tripković.

On je istakao da je u proteklom periodu na ovoj teritoriji bilo 17 divljih deponija, od kojih je već 11 sanirano, a da je Turistička organizacija postavila kemere na tim mestima, kako bi sprečila eventualno ponovno zagadjenje i identifikovala i sankcionisala nesavesne meštane.

Meštani sela koji su podržali akciju čišćenja deponije kažu da se od proglašenja rezervata prirode na Pešteru suočavaju sa problemom odlaganja smeća, jer ne postoji adekvatno mesto za to.

“Ne postoji mesto gde bismo sada mogli da odložimo smeće, već ga jednostavno odvozimo u grad, ali je i to kratkoročno rešenje, jer je i u gradu prisutan problem manjka kontejnera”, rekao je jedan od učesnika akcije.

Većina divljih deponija na Pešterskom polju formirana je u ulegnućima zemljišta, takozvanim estavelama, koje predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju ukoliko nisu prenatrpane smećem.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstNOVI PAZAR: Učenici učestvuju u planiranju lokalnog budžeta
Sledeći tekstPromene na čelu javnih preduzeća i ustanova u Novom Pazaru