NOVI PAZAR – Skupština Grada Novog Pazara raspravljala je o stanju nastalom nakon izbijanja epidemije COVID-19 na nivou grada Novog Pazara. Pred odbornicima su prezentovani izveštaji Štaba za vanredene situacije Grada Novog Pazara, Opšte bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javn ozdravlje Novi Pazar, o preduzetim aktivnostima u periodu mart-oktobar 2020. godine. Predstavnici svih zdravstvenih instutucija i Štaba za vanredne situacije istakli su da je, pružen maksimum kako bi se spasio svaki ljudski život. Urađeno je sve i u cilju prevencije,ali i pomoći građanima, posebno starim i nemoćnim u pogledu nabavke i dostavljanja osnovnih životnih namirnica i lekova.

Odbornicima se i obratio i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, koji je pohvalio rad Štaba i svih institucija.

“Preduzete su sve mere u kako bi se sačuvao ljudski život, život svakog čoveka. Još jednom pozivam građane da zajedno ispunimo najvažniji zadatak – da se u cilju sprečavanja širenja pandemije maksimalno pridržavamo svih epidemioloških mera i ubuduće, da budemo odgovorni prema ličnom i zdravlju i životima svojih najmilijih”, rekao je gradonačelnik Biševac, pozivajući na saradnju sve institucije i pojedince.

Odbornici su usvojili Odluku o drugom rebalansu gradskog budžeta i predlog da Murska ulica ponese ime Nasera Vučelja, mladića koji je služeći redovan vojni rok, život izgubio 1999. godine. Drugim rebalansom budžeta predviđeno je da se u gradsku kasu tokom ove godine slije ukupno 2.978.351.000 dinara, što je manje od ranije planiranih prihoda od 3,15 milijardi dinara. Projektovano je da će do smanjenja prihoda doći u oblasti naplate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta od kojih će, umesto planiranih 420 miliona, biti naplaćeno nešto više od 248 miliona dinara.

Skupština je usvojila i Odluku o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta kojom je smanjena naknada za izgradnju stambenih objekata površine manje od 200 kvadrata, kao i odluka o uvećanju taksi za isticanje reklama. Na sednici je odlučeno i da boravišna taksa za smeštaj u ugostiteljskim objektima bude smanjena sa 120 na 110 dinara po danu.

Izabrani su članovi Saveta za bezbednost i Saveta za rodnu ravnopravnost, a Sportsko-sajamska ustanova “Pendik” odlukom odbornika nosi novi naziv – Ustanova za sport.
Odbornici su glasali I o imenovanju novih direktora “Gradske čistoće”, “Parking servisa”, “Zavoda za urbanizam”, Turističke organizacije i Ustanove za sport, dok je na osnovu rezultata konkursa imenovan direktor Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta.
Direktori javnih preduzeća i ustanova podneli su Skupštini izveštaje o radu za 2019. godinu.

indeksonline.rs