ANKARA – Najmanje šest osoba poginulo je u Turskoj nakon snažnog zemljotresa koji je danas pogodio Egejsko more, srušivši više zgrada i pokrenuvši velike talase koji su se obrušili na obalska područja i obližnja grčka ostrva.

Neke četvrti bile su preplavljene nabujalom morskom vodom koja je nosila ostatke ruševina, a Ured za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) saopštio je da je šest osoba izgubilo život, jedna zbog utapanja, dok su 202 osobe povređene, prenosi Rojters.

Bilo je raznih izveštaja o srušenim zgradama sa ljudima zaglavljenim u ruševinama u nekim oblastima Izmira, jedne od glavnih turskih turističkih regija, i manjoj materijalnoj šteti u drugim provincijama, rekli su turski zvaničnici.

Gradonačelnik Izmira Tunč Sojer rekao je da se u provinciji srušilo oko 20 zgrada. Izmirski guverner rekao je da je 70 ljudi spaseno ispod ruševina.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vide se ostaci ruševina, uključujći frižidere, stolice i stolove kako plutaju ulicama.

Ministri inostranih poslova Turske i Grčke, zemalja koje se spore oko vlasništva nad potencijalnim resursima ugljovodonika u istočnom Mediteranu, razgovarali su telefonom nakon zemljotresa i rekli da su spremni da pomažu jedni drugima, saopšteno je u Ankari.

Na grčkom ostrvu Samos dvoje tinejdžera pronađeno je mrtvo nakon što je zemljotres pogodio Grčku i Tursku, izjavio je danas zvaničnik za vanredne situacije.

Smrt dečaka i devojčice potvrđena je nakon što su pronađeni ispod srušenog zida u delu grada Vati, na ostrvu, javlja Rojters. Još četiri osobe su hospitalizovane sa lakšim povredama.

Na Samosu su izdata upozorenja o visokim talasima.

AFAD je jačinu zemljotresa ocenio kao 6,6, dok je Americka geološka služba rekla da je jačina bila 7,0, preneli su mediji.

Epicentar je bio oko 17 kilometara od obale provincije Izmir, na dubini od 16 km, saopštio je AFAD. Američka geološka služba navela je da je dubina bila 10 km, a da je epicentar bio 33,5 km od turske obale.

indeksonline.rs/Tanjug