ZAGREB – Cene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara budući da nova ograničenja usled širenja zaraze kovida-19 povećavaju neizvesnost izgleda za ekonomski rast i oporavak potražnje za gorivima.

Na londonskom tržištu cena barela pala je 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,62 dolara.

U skoro istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gde se barelom trgovalo po 40,35 dolara.

Neke evropske zemlje ponovo uvode policijski čas i mere zatvaranja kako bi smanjile broj novih slučajeva zaraze korona virusom, piše portal Indeks.

Francuska je tako uvela policijski čas trećini stanovništva, a Britanija će u ponoć verovatno uvesti stroža ograničenja u Londonu.

Treći po veličini svetski potrošač nafte – Indija mogao bi uskoro prestići SAD koji trenutno ima najviše zaraženih u svetu. Sledećih sedmica broj zaraženih Indijaca mogao bi značajnije porasti s obzirom na početak perioda velikih praznika.

Ako potražnja osetno oslabi, OPEC+ neće imati izbora, moraće da prekine povećanje proizvodnje, ako ne želi da ponovo reskira prekomernu ponudu i pad cena, ističu analitičari nemačke Commerbanke.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici u septembru su u celosti poštovali sporazum o ograničenju proizvodnje, saznaje se iz dva izvora iz OPEC+ uoči sastanka tehničkog odbora grupe.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a u januaru 2021. trebalo bi da je poveća za dva miliona barela dnevno.

indeksonline.rs/Tanjug