LONDON/VAŠINGTON – Zapadne novinske agencije, američki AP i britanski Rojters, izvestile su danas o sahrani patrijarha Irineja, pre svega iz ugla poštovanja, tačnije nepoštovanja epidemioloških mera protiv širenja korona virusa.

Britanski Rojters ističe da su se vlasti u Srbiji nadale da sahrana neće postati mesto na kome će se raširiti virus.

Navodi se da su u crkvi bili prisutni samo sveštenici, porodica i zvanicnici, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića i člana predsedničtva BiH Milorada Dodika, dok je narod ispred Hrama preko velikih monitora posmatrao službu.

Većina sveštenika je, navodi se, bila bez maske, kao i veliki broj ljudi ispred crkve.

Dodaje se da u Srbiji, kao i u ostatku Evrope raste broj obolelih, kao i da je vlada u Beogradu u subotu pojačala mere.

Vlasti, ocenjuje Rojters, oklevaju da strogo primenjuju ograničenja na “moćnu Crkvu”, koja ima oko 12 miliona vernika, uglavnom u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni.

Američki AP piše da je SPC pozvala vernike da drže distancu i nose maske, ali da je mnogi, uključujući i sveštenike, nisu nosili.

Navodi se i da se Irinej zarazio nakon sahrane mitropolita Amfilohija koji je takođe bolovao od korona virusa i čije telo je bilo u otvorenom pokrovu

Sahrani je, dodaje se, prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je govorio o Irineju i pozdravio njegove napore da se završi hram Svetog save, najveća prvoslavna crkva na Balkanu.

indeksonline.rs