NOVI PAZAR – Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća dr. Jasmina Curić povodom 20. novembra – Dana Sandžaka uputila je čestitku svim građankama i građanima Sandžaka.

“20. novembra 1943. godine u Pljevljima je osnovano Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka, ZAVNOS.
Na taj dan, sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci su se ujedinili u borbi protiv fašizma i sa idejom očuvanja svoje zemlje, Sandžaka.
Na prvom zasedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 većnika koji su predstavljali sve krajeve Sandžaka. Među izabranim većnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacija i vera, a prvi put u našoj istoriji, na javne funkcije, izabrano je pet žena.

Tog dana, većnici ZAVNOS-a su odabrali i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsednikom i Muratom ef. Šećeragićem, kao potpredsednikom.

Dan Sandžaka je jedan od najvažnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka i svih građana Sandžaka.

U ime Bošnjačkog nacionalnog veća i u svoje ime, svim građankama i građanima Sandžaka kao i onima koji su daleko a Sandžak im je u srcu, čestitam 20. novembar – Dan Sandžaka” – Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća “

indeksonline.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here