BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da nema govora o tome da je zdravstveni sistem u Srbiji “pukao”, jer su, kaže, preduzete mere premeštanja po bolnicama koje su sistem napravile “elastičnim” u ovako teškoj situaciji.

Kon je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše današnju izjavu predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Radeta Panića “da je zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao”, s obzirom da je zaraženo više od 2.300 zdravstvenih radnika.

“Mislim da je to neko lično viđenje. Odgovorno tvrdim na osnovu podataka koje imam da nema govora o pucanju sistema, jer su preduzete takve mere premeštanja, koje bi trebalo da budu mnogo bolje zapisane kako se sprovode i kako se stvara elastičan sistem u ovako teško situaciji”, rekao je Kon.

Ističe da u našoj zemlji svakako ima pojedinačnih i ličnih doživljaja koji su teški zbog “šetnje prilikom transporta” iz jednog grada u drugi, koji nekada traju duže i nisu uobičajeni.

“Ali to je ekstremno retko i ne može se preneti na kompletan zdravstveni sistem. Lični doživljaj je težak i u ovoj situaciji je prihvatljivo čuti šta neko i kako doživljava, ali to ne bi trebalo generalizovati”, naveo je Kon.

Kaže da se raspitao o stanju u bolnici u Kraljevu i da su mu iz te zdravstvene ustanove saopštili da imaju popunjenost kapaciteta 55 odsto, da je 11 pacijenata na respiratoru, sedam intubirano, četiri na kiseoničkoj terapiji, dok je slobodnih respiratora pet i dva koja nisu postavljena.

Kon je kazao da nema podataka da se teški bolesnici vraćaju i istakao da to nije moguće, jer teški bolesnici mogu da zahtevaju kiseoničku terapiju.

“Takvi se sigurno ne vraćaju. U privremenoj bolnici se smeštaju samo oni kojima više nije potrebna kiseonička terapija i koji su u fazi izlečenja”, rekao je Kon.

Na pitanje koliko ima slobodnih respiratora, Kon je kazao da nema podatak o tačnom broju, ali da je uveren da ih ima dovoljno ne samo za trenutne bolnice, već i za kovid bolnicu u Batajnici koja se trenutno gradi.

indeksonline.rs