PRIŠTINA – Priština od danas uvodi niz mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa, koje se, između ostalog, odnose na rad ugostiteljskih objekata, ulazak na teritoriju KiM, okupljanje građana, rad od kuće.

Prema tim merama, sve javne i privatne visokoškolske ustanove organizuju onlajn nastavu, dok će se ispiti održavati uz fizičko prisustvo studenata, poštujući preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Oni koji imaju prebivalište u nekoj drugoj državi moraju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, prilikom ulaska na teritoriju KiM.

Odluka prištinskih vlasti o ulasku na Kosovo i Metohiju uz obavezan negativan pi-si-ar test ne odnosi se na žitelje centralne Srbije.

Među odlukama kosovske vlade, zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi na trgovima, u parkovima i ostalim javnim mestima, prenose prištinski mediji.

Verski obredi moraju da se održavaju u skladu sa preporukama nadležnih institucija uz obavezno merenje telesne temperature.

Kulturne aktivnosti su delimično dozvoljene, odnosno može da se koristi samo 30 odsto prostora u kojima se one održavaju.

Nove mere se odnose i na rad tržnih centara i ugostiteljskih objekata, odnosno moraju da budu zatvoreni od 21 do 5 časova ujutru.

Osobama sa hroničnim bolestima i starijim od 60 godina biće omogućeno da rade od kuće.

Osobe starije od 65 godina mogu da se kreću u periodu od 6 do 10 sati ujutru i od 16 do 19 naveče.

Ove mere će biti razmotrene ponovo za dve nedelje.

Prema poslednjim informacijama, na Kosovu je od početka epidemije ukupno inficirano 20.179 osoba od kojih je 688 preminulo.

Aktivnih slučajeva je 3.880.

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek kaže za RTS da je u toj bolnici hospitalizovano 13 pacijenata koji imaju potvrđenu infekciju i imaju upale pluća.

“Njih šest zahtevaju i kiseoničku potporu. U trijažnom centru su četiri pacijenta koji će danas biti testirani i sutra ćemo za njih imati rezultate”, naveo je Elek.

Navodi da sve vreme dok smo bili disciplinovani ovakvu eksploziju infekcije nismo imali.

“Sada imamo i period pred zimu, ukrštanje gripa i korone. Pored toga imamo i sezonu slava, okupljanja, proslava koje bi trebalo da budu zabranjene. Apelujem na sugrađane da od njihove discipline zavisi koliko će ova bolnica izdržati, s obzirom na to da ima ograničene kapacitet, jer moramo da lečimo i pacijente koji imaju i druge bolesti”, istakao je Elek.

Za obolele od kovida predviđena je, napominje, fizijatrijska bolnica, odvojeno je infektivno odeljenje i trijažni centar.

“Ako bude potrebno vratićemo se u na stari modalitet rada i celu internističku zgradu opredelićemo za obolele od kovida. Pi-si-ar laboratorija je završena i nadamo se da će uskoro početi da radi i moći ćemo veći broj sugrađana da testiramo”, zaključio je Elek.

indeksonline.rs/Tanjug